Procedury bezpieczeństwa kuchni w związku z epidemią koronawirusa

FL_cover

Drodzy FitLabowicze, w związku z sytuacją epidemiologiczną otrzymujemy wiele pytań, na które chcielibyśmy odpowiedzieć i podzielić się z Wami kilkoma istotnymi informacjami.
Zapraszamy do lektury wpisu! 

Naszą codziennością jest to, że przestrzegamy zasad systemu HACCP oraz innych rygorystycznych procedur Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Na każdym etapie – od współpracy z dostawcami, po transport naszych diet – kontrolujemy szereg czynników, które dają nam pewność odnośnie dostarczanych Wam posiłków. Ponadstandardowe wymagania w zakresie bezpieczeństwa to u nas norma! 

  1. Bezpieczeństwo przygotowania fit zestawów

Wprowadziliśmy ponadstandardowe kontrole czystości i dezynfekcji pomieszczeń oraz powietrza w przestrzeniach produkcyjnych, kuchennych i biurowych.
Przygotowaliśmy procedury monitorowania stanu zdrowia personelu. Dzień pracy rozpoczynamy od rutynowego pomiaru temperatury ciała każdego z pracowników, a w pomieszczeniach – od magazynów, po kuchnię i biuro, umieściliśmy dodatkowe środki sanitarne, higieniczne, antyseptyczne i dezynfekujące, których częste używanie w trakcie pracy jest obowiązkowe.
Standardowo, jednak ze znacznie większą częstotliwością wymiany, podczas procesu obróbki jedzenia stosujemy jednorazowe rękawiczki nitrylowe. Dodatkowo wprowadziliśmy także obowiązek używania maseczek ochronnych jednorazowego i wielorazowego użytku.
Gotowe zestawy, również standardowo, są pakowane do pojemników jednorazowych i szczelnie zgrzewane termicznie, co czyni je odpornymi na jakiekolwiek oddziaływanie warunków zewnętrznych.
Przyjęliśmy protokół ograniczania kontaktów fizycznych pomiędzy współpracownikami a osobami trzecimi. Nasi dostawcy odbierają gotowe do doręczenia zestawy w nocy, dzięki czemu unikamy bezpośredniego kontaktu z jakimikolwiek osobami spoza kuchni.
W związku z faktem, że koronawirus ginie całkowicie w temperaturze już około 60°C więcej potraw w najbliższych tygodniach będzie przygotowywanych z przetworów podanych ówcześnie pasteryzacji oraz opartych o procesy gotowania, smażenia i pieczenia w wysokich temperaturach.
Oddelegowaliśmy dodatkową osobę do monitorowania rozwoju wypadków związanych ze stanem zagrożenia epidemiologicznego oraz kontroli zatowarowania magazynu, przygotowania i dostaw fit zestawów. Przewidujemy pełną gotowość do dynamicznych zmian, które będą odpowiedzią na decyzje na szczeblu wojewódzkim lub też krajowym.

  1. Pewność dostaw

Nie przewidujemy żadnych przerw czy utrudnień w dowozie fit zestawów. Sytuacja zatowarowania w sklepach może się zmieniać, jednak stany magazynowe naszych zaufanych partnerów dają nam pewność nieprzerwanego przygotowywania posiłków w najbliższych tygodniach.
Nie przewidujemy także zmian w systemie dostaw funkcjonującym do tej pory.
Kierowcy stosują protokół ograniczania kontaktu fizycznego, ich stan zdrowia jest i będzie monitorowany tak samo, jak pracowników kuchni. Rozwożenie potraw odbywa się przy zastosowaniu dodatkowego środka zapobiegawczego w postaci używania jednorazowych rękawiczek nitrylowych.

  1. Gwarancja wsparcia

Jeśli masz jakiekolwiek pytania związane ze swoim zamówieniem lub dietą w okresie podwyższonego zapotrzebowania na składniki odżywcze, Asia, nasza główna Dietetyk jest do Twojej dyspozycji pod mailem: info@fitlabcatering.pl.


Podkreślamy także, że przy tej charakterystyce zagrożenia epidemiologicznego, catering jest jedną z bezpieczniejszych form żywienia. Eliminuje częstotliwość kontaktów międzyludzkich oraz zakłada wykorzystywanie profesjonalnych sprzętów, których nie sposób używać w domu.


Życzymy Wam pogody ducha, spokoju myśli i przede wszystkim zdrowia!
<3

Jesteśmy do Waszej dyspozycji, odpowiemy na każdą wiadomość.

– Zespół FitLab catering

 

 

Wróć do FitBloga
Góra
PROMOCJE!