FitLab Catering

Telefon 735 998 448

Bezpłatna konsultacja żywieniowa pn-pt 9-16

Posiłki regeneracyjne dla pracowników – czym są i komu przysługują

Posiłki regeneracyjne dla pracowników
Posiłki regeneracyjne dla pracowników
najważniejsze fakty

Zgodnie z art. 232 Kodeksu pracy z 1974 r. oraz Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. pracodawca zobowiązany jest do zapewnienia swoim pracownikom posiłków regeneracyjnych. Czym powinien charakteryzować się taki posiłek, komu przysługuje i po spełnieniu jakich przesłanek? Może to dotyczy również Twojej firmy? Zachęcamy do zapoznania się z poniższym artykułem. 

Posiłki regeneracyjne- dla kogo

Dla kogo posiłki regeneracyjne pracowniczeRządowe rozporządzenia opisują, że posiłek regeneracyjny, nazywany inaczej profilaktycznym przysługuje osobom, które pracują w warunkach “szczególnie uciążliwych”. Dotyczy to przede wszystkim pracowników fizycznych i tych, narażonych na ciężkie warunki atmosferyczne. Wskazaniami do ubiegania się o posiłek regeneracyjny są: 

  • prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodujące w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
  • prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodujące efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, kiedy wykonywane są w zamkniętych pomieszczeniach, gdzie utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C,
  • związane z wysiłkiem fizycznym, gdy wykonywane są pod ziemią, podczas usuwania skutków klęsk żywiołowych i w innych podobnych sytuacjach.

Aby określić, czy pracownikowi przysługuje posiłek regeneracyjny, należy wykonać pomiar wydatku energetycznego. Przepisy nie określają tego, kto powinien takich pomiarów dokonać, stąd ocenę taką pracodawca wystawia samodzielnie, przez pracowników BHP, lub zleca ustalenie niezbędnych parametrów zewnętrznej firmie. Wydatek energetyczny jest zwykle wyższy w okresie zimowym, tj od 1 listopada do 31 marca, jednak wiele firm zapewnia swoim pracownikom bezpłatny, ciepły posiłek, również wtedy, kiedy przepisy tego nie wymagają. Takie rozwiązanie ma swoje korzyści zarówno dla pracownika, jak i pracodawcy- buduje dobre relacje i zwiększa motywację do pracy 🙂

Posiłek regeneracyjny, czyli jaki

Czym jest posiłek pracowniczy, kto może go otrzymaćWspomnianym posiłkiem, który musi być zapewniony przez pracodawcę nie może być kanapka, czy sałatka. Takie danie jest szczegółowo opisane pod kątem kaloryczności, zawartości głównych składników odżywczych i powinno dostarczać ok. 1000 kcal, z czego:

  • 50-55% węglowodanów,
  • 30-35% tłuszczów,
  • 15% białek.

Ponadto posiłki profilaktyczne powinny być zdrowe, pożywne, uwzględnione każdego dnia pracy, podane w formie dania gorącego i w czasie przerw (zwykle po ok. 4 godzinach pracy). Pracodawca może zapewnić posiłki regeneracyjne również poprzez przekazanie pracownikom bonów możliwych do wykorzystania w punktach gastronomicznych, lub produktów do przygotowania dania samodzielnie. Dobrym rozwiązaniem jest również skorzystanie z cateringu pudełkowego, który zapewni odpowiednio zbilansowane, gotowe do podgrzania dania obiadowe. 

Napoje profilaktyczne

Poza posiłkami regeneracyjnymi na pracodawcy spoczywa również obowiązek zapewnienia pracownikom napojów. Ich ilość powinna zaspokajać potrzeby, a temperatura dostosowana do warunków wykonywanej pracy. W sezonie zimowym pracownik może liczyć na dostęp do ciepłych napojów jak kawa, czy herbata. Jeśli jednak praca wykonywana jest w temperaturze powyżej 25°C, to napoje powinny być wzbogacone w minerały.

Podsumowując

Posiłki regeneracyjne dla pracowników to nie benefit pozapłacowy spotykany tylko w największych korporacjach, ale prawo wynikające z konkretnych ustaw i zasad BHP, którego pracodawca musi przestrzegać. Niewywiązywanie się z powyższych obowiązków, może natomiast przynieść pracodawcy konsekwencje prawne. Zapewnienie pracownikom nieodpłatnych posiłków profilaktycznych i napojów przynosi korzyść także dla pracodawcy w postaci wydajniejszych i lepiej przygotowanych do zadań pracowników, a także ich większej mobilizacji i zaangażowania w pracę.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak motywować pracowników poznaj ofertę diet dla pracowników

Wróć do FitBloga

Polecane

Fl Blog 300x260 X2
Wiosenne rabaty do FitLab catering
wejdź w wiosnę z grubszym portfelem i węższą talią
Wiosenne rabaty na catering dietetyczny od FitLab! W FitLab od lat dbamy o to, by nasi klienci czuli się zaopiekowani na każdym…
#Aktualności #Lifestyle #Promocje!
4w4a6439
"Siła Kobiecości"
FitLab wspiera konferencję dla kobiet
“Siła Kobiecości. W Drodze do Siebie” – FitLab wspiera Konferencję Kobiet w Krakowie 24 listopada w Krakowie odbyła się konferencja pod hasłem “Siła Kobiecości.” Tym razem wydarzenie zorganizowane…
#Aktualności #CodziennośćFitLab #FitLabTeam #Lifestyle
Fl Blog 300x260 13
Jak wejść na keto
i co dalej?
Dieta ketogeniczna – podstawowe informacje o trendzie żywieniowym keto Poszukując idealnej diety odchudzającej w Internecie coraz częściej możemy natrafić na wiele informacji o diecie…
#Lifestyle #Porady #TrendyŻywieniowe
PROMOCJA - kody rabatowe Aktualny cennik