marzec 10, 2022
Dieta cytrynowa – fakty i mity na temat lemon detox diet Nadchodzi wiosna, sezon bikini zbliża się duużymi krokami. 😉 To czas, kiedy wielu…14 października 2020
Nie daj się jesieni, czyli jak wzmocnić odporność w tym szczególnie trudnym okresie.
Jak zadbać o siebie w czasie jesieni? To pytanie wraz z kolejnym deszczowym i zimnym dniem pojawia się coraz częściej w naszej głowie. Szalejąca dookoła epidemia koronawirusa nie napawa nas do tego wszystkiego optymizmem. Wszystkich zagrożeń nie unikniemy, ale możemy znacznie lepiej przygotować nasz organizm na zagrożenia związane z jesienną pluchą. W poniższym artykule opowiemy jakie witaminy warto suplementować, po które produkty sięgnąć oraz jak wspomóc swoją odporność. Polecamy otulić się miękkim kocem i z kubkiem parującej herbaty w ręce zasiąść do lektury 🙂
Po pierwsze witaminy
Witamina D w większości jest syntezowana w skórze pod wpływem działania promieniowania UV. W okresie późno wiosennym i letnim wystarczy, że w godzinach pomiędzy 12-15 wystawimy 18% powierzchni ciała na 15 minutową ekspozycję na słońce – oczywiście bez zastosowania filtrów. Niestety powyższe zalecenia nie mają odniesienie do obecnego sezonu. W okresie jesienno-zimowym oraz wczesno wiosennym powinniśmy pamiętać o suplementacji wit D. Dawkę należy dobrać indywidualnie zależnie od tego czy ma to być dodatkowo suplementacja czy też leczenie niedoborów. Dlatego też przed rozpoczęciem warto zbadać jej poziom. Obecnie rekomendowanym badaniem jest oznaczenie stężenia 25(OH)D z próbki krwi.
Do swojej diety powinniśmy włączyć także warzywa i owoce bogate w witaminę C i Beta-karoten. Do warzyw i owoców będących dobrym źródłem witaminy C zaliczamy: paprykę, brukselkę, jarmuż, chrzan, natkę pietruszki i brokuły oraz porzeczki czarne, truskawki, papaja, kiwi, cytrynę, grejpfrut i pomarańczę. Beta-karoten znajdziemy w dyni, marchewce, jarmużu, szpinaku, czerwonej papryce czy batatach.
Niet taki sezon straszny, jak go malują
Pomimo tego, że smak letnich truskawek zostawiliśmy już dawno za sobą, obecna pora roku także oferuje nam wiele dobroci. Jabłka, gruszki, śliwki, dynia, warzywa korzeniowe i kapustne oraz grzyby właśnie teraz smakują najlepiej. Warto włączyć je do swojego codziennego jadłospisu szczególnie, że wiele z nich sprawdzi się zarówno w daniach słodkich jak i wytrawnych.
Jeżeli jednak zatęsknimy za smakiem letnich owoców nie zapominajmy o mrożonkach. Warzywa i owoce są poddawane procesowi mrożenia w pełni sezonu kiedy ich wartość odżywcza jest największa, natomiast proces mrożenia powoduje najmniejsze straty witamin i minerałów. Jeżeli czujecie, że na Waszych talerzach zadomowiła się monotonia możecie śmiało sięgnąć po mrożonki. Wszystko to, by poczuć choć trochę lata, bo sama myśl o nim może poprawić nam humor, a to niezwykle istotne w czasie, gdy o słońce tak trudno.
Zadbaj o odporność
Dieta odgrywa szczególną rolę w zachowaniu odporności. Pamiętajmy, że często to właśnie niedobory wynikające z nieprawidłowego zbilansowania wpływają na obniżenie odporności naszego organizmu. Jeżeli dodamy do tego spadki temperatur, brak słońca, zwiększoną wilgotność i przenikliwe wiatry to dostajemy gotową receptę na przeziębienie. Dlatego do swojego jesiennego jadłospisu warto włączyć czosnek i cebule które nie bez powodu nazywane są naturalnymi antybiotykami. W swoim składzie zawierają allicynę, która ma szerokie działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe.
Kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne jak jogurt, kefir czy maślanka dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływają na rozwój korzystnych bakterii jelitowych i zapobiegają rozwojowi bakterii gnilnych. Nie zapominajmy także o przyprawach imbir, kurkuma, cynamon, chilli, kardamon czy goździki są wręcz stworzone do jesiennego menu. Dodatkowo posiadają właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, a nawet przeciwbólowe. Będą idealnym uzupełnieniem zarówno potraw słodkich jak i słonych. Osobiście jesteśmy fanami kremu z dyni z dodatkiem kurkumy i chilli i jeśli jecie z nami, to pewnie już zdążyliście go zapamiętać 😉
Reasumując
Pamiętajmy, że pomimo tego, że nie ma złotej recepty na odporność zawsze jednak lepiej zapobiegać niż leczyć. Dbając o zdrowy styl życia włączając w to odpowiednią dietę oraz suplementację mamy nadzieję, że przyczyni się to do przetrwania jesieni w pełni zdrowia. Jeżeli natomiast samodzielne przygotowywanie zdrowych posiłków zabiera Wam zbyt wiele czasu, to klasycznie – z chęcią zrobimy to za Was!
Polecane


grudzień 31, 2021
Niezbędnik FitLabowicza, czyli jak korzystać z Diety z wyborem MENU Cześć! Jeśli tu jesteś, oznacza to, że albo planujesz zamówić Dietę z wyborem MENU, albo…
październik 28, 2020
Dieta wegetariańska – fakty i mity Dieta wege z upływem czasu zyskuje na coraz większej popularności. Kolejne osoby decydują się wykluczyć…