FitLab Catering

Telefon 735 998 448

Bezpłatna konsultacja żywieniowa pn-pt 9-16

Jakie sezonowe owoce i warzywa włączyć do diety latem

Fl Blog 300x260 Więcej Warzyw
Sezonowe warzywa i owoce
co jeść latem?

Sezonowo i lokalnie – to hasła wyznaczające najnowsze trendy żywieniowe. W czasach, kiedy większość produktów spożywczych dostępna jest przez okrągły rok, a egzotyczne warzywa i owoce z drugiej półkuli ziemskiej mamy na wyciągnięcie ręki, moda na sezonowość zdaje się mieć ogromne znaczenie. Obecnie na popularności zyskuje dieta locavore. Jej głównym założeniem jest wybieranie produktów krajowych, dostępnych w danym sezonie. Początek lata to idealna okazja, aby założenia takiej diety wprowadzić do naszego jadłospisu. Nie zrozummy się źle. Wybieranie tropikalnych owoców i importowanych warzyw nie jest szkodliwe dla zdrowia, nie zrujnuje naszej diety, ma za to gorsze konsekwencje dla Ziemi. Pamiętajmy więc o umiarze, a w okresie letnim, kiedy dookoła nas ogrom nabrzmiałych od soku owoców i świeżych, młodych warzyw dojrzewających w naszej strefie geograficznej – doceńmy je! 

Dlaczego warto jeść sezonowo

Alisa Golovinska Pqiucwqwzqg UnsplashPoczątek lata to okres, w którym półki na targach i ryneczkach powoli zaczynają uginać się od różnorodnych gatunków świeżych warzyw i owoców. Dlaczego warto oprzeć swoją dietę o warzywa i owoce, wtedy, kiedy naturalnie dojrzewają w naszej strefie klimatycznej? Przemawia za tym przynajmniej kilka mocnych argumentów:

  1. Są zdrowsze! Warzywa i owoce wyrastające w naturalnych warunkach mają najwięcej witamin i składników odżywczych. Ze względu na to, że produkty sezonowe omija proces pakowania, wysyłki, długiego transportu- ich droga od producenta do naszego talerza jest krótka. Unikamy tym sposobem obniżenia jakości odżywczej danych produktów, straty witamin są niższe. Uznaje się, że gęstość odżywcza owoców, czy warzyw jest największa tuż po zbiorach.
  2. Nie potrzebują konserwantów! Uprawiane poza naszą strefą klimatyczną warzywa i owoce, aby przetrwać transport muszą być odpowiednio zabezpieczone. Producenci więc stosują różne środki konserwujące, często pestycydy już na etapie uprawy. Wszystko po to, abyśmy przez cały rok nie zatęsknili za pomidorem, czy truskawką. Konserwanty nie muszą być niebezpieczne dla naszego zdrowia, jednak mając wybór- sięgamy po naturalne!
  3. Dla Planety! W szerszej perspektywie decydując się na produkty dostępne tu i teraz przyczyniamy się do ochrony środowiska. Sezonowe owoce i warzywa nie muszą być transportowane setek kilometrów z drugiego końca świata- ograniczamy ślad węglowy, zużywając mniej paliwa, nieodnawialnej energii. Warto też wspomnieć, że im dalej od nas  dany owoc, czy warzywo został wyhodowany, tym trudniej określić, jaki wpływ na jego wzrost miało środowisko i w jakich warunkach pracują ludzie, którzy je uprawiają.
  4.  smaczniejsze! Bezdyskusyjnie. Owoce i warzywa dojrzewające w swoim czasie, na świeżym powietrzu, zjadane tuż po zbiorze są pełne smaku i u wielu z nas budzą miłe wspomnienia z dziecięcych wakacji.

Owoce i warzywa sezonowe w czerwcu i lipcu

Yashaswita Bhoir 8yuriocqbfw UnsplashJakie słyszy się rozmowy, na straganie w dzień targowy początkiem lata? Podsłuchajmy :

Szparagi – sezon na to wyjątkowe warzywo jest krótki- zaczyna się pod koniec kwietnia trwa do lipca. Ze względu na zimną wiosnę, możemy cieszyć się obecnością szparagów jeszcze długo. Są to warzywa niezwykle bogate w kwas foliowy i witaminę K- pomogą nam w odbudowie nowych komórek i korzystnie wpłyną na układ nerwowy.  Za odporność i zdrowy wygląd naszej skóry zatroszczą się zawarte w nich witaminy: C, A i E. Szparagi wykazują również działanie moczopędne. Pozwalają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, działając korzystnie w przypadku infekcji dróg moczowych. Biorąc pod uwagę, że warzywa te najczęściej poddajemy jedynie krótkiej obróbce termicznej, straty zawartych w nich witamin i składników mineralnych ( tj.miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń) są niewielkie.

Młode ziemniaki – startują w czerwcu i 'wczesnymi’ nazywane są przez całe lato. Ze względu na wartość odżywczą, nad 'starymi’ ziemniakami mają tę przewagę, że dostarczają mniej kalorii, za to więcej potasu i błonnika. W tym okresie skórka ziemniaków jest delikatniejsza, często tylko w nieznacznym stopniu pozbywamy się jej podczas obróbki. Jako, że w bulwie najwięcej składników mineralnych i witamin kryje się właśnie bezpośrednio pod skórką- zachowujemy to, co najcenniejsze.

Rabarbar – niepowtarzalny smak i wygląd, a przy tym sporo wartości odżywczych. Króluje w czerwcu dodając charakteru każdej potrawie- od domowych kompotów, słodkich ciast przez pożywne owsianki, po wytrawne chutney’e. Włączając to oryginalne warzywo ( nie owoc!) do jadłospisu wzbogacimy swoją dietę o witaminy z grupy A, C oraz E, a także potas, kwas foliowy i błonnik. Rabarbar to też cenne źródło przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki.

Owoce jagodowe – pierwsze ucieszą nas truskawki, kilka tygodni później maliny, jagody, porzeczki, agrest. Ich korzystny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia. Owoce jagodowe cechuje niska wartość energetyczna, zaś wysoka gęstość odżywcza. Oznacza to, że przy niewielkiej ilości kalorii dostarczamy dużą dobra! Znajdziemy w nich moc witamin- C, A, B, składników mineralnych, kwasu foliowego i polifenoli. Substancje te działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo poprawiając naszą odporność. Bogata zawartość rozmaitych składników odżywczych i bioaktywnych pozwala nam określać owoce jagodowe mianem superfoods, a liczne badania dowodzą ich właściwości przeciwmiażdżycowych i przeciwnowotworowych.

Bób – jako przedstawiciel roślin strączkowych to przede wszystkim cenne źródło białka. Warto więc wzbogacić swoją letnią dietę o tego strączka, szczególnie kiedy ograniczamy spożycie mięsa. Poza słuszną porcją białka razem z bobem dostarczymy naszemu organizmowi potasu, sodu, wapnia, magnezu. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego i żelaza – wspomaga leczenie anemii. Kalorii zawiera niewiele- wskazany dla osób na diecie.

Podsumowując

Warzywa i owoce są podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Próżno w jakimkolwiek pożywieniu szukać większej ilości witamin. Jedzenie sezonowych warzyw i owoców służy nie tylko naszemu zdrowiu, ale też urodzie, a lato, to  najlepszy czas, aby z tego dobra czerpać pełnymi garściami. Nie pozwolimy Ci przegapić tego czasu! Szukaj pełni lata w posiłkach naszego cateringu. Do zobaczenia!

Chce poczuć siłę warzyw i owoców!

Wróć do FitBloga

Polecane

Fl Blog 300x260 09
Bielsko-Biała i okolice
jesteśmy!
FitLab catering dietetyczny z dostawą w Bielsku-Białej i okolicach już dostępny! Drodzy FitLabowicze, z przyjemnością informujemy, że nasza strefa dostaw została rozszerzona o kolejny ważny punkt…
#Aktualności #Bielsko-Biała
Jaki Cat Wybrac
FitLozofia
Jak wybrać catering
FitLozofia – jak wybrać catering dietetyczny w 5 krokach? Decyzja o wyborze diety z dostawą do domu jest kluczowa w realizowaniu Twoich planów i…
#Porady
Fl Blog 300x260 06
Nowy rok
nowa ja!
Nowy rok, nowa ja! Czyli jak wytrwać w postanowieniach noworocznych? Wraz z pierwszym dniem stycznia wielu z nas rozpoczyna pracę nad listą noworocznych postanowień. Na…
#Lifestyle #Porady
PROMOCJE jesień 2021! Aktualny cennik