wrzesień 21, 2022
Cheat meal, czyli oszukiwanie na diecie. Czy warto? Będąc na diecie staramy się aby nasz jadłospis był bogaty wyłącznie w zdrowe posiłki o…6 maja 2021
Jak dbać o nasz układ nerwowy, czyli zadbaj o psychikę w czasie pandemi
Orzechy włoskie, nasiona pestek dyni, rośliny zielone, czekolada deserowa, olej lniany… to tylko kilka produktów, które są powszechnie uznawane jako pomocne przy utrzymaniu układu nerwowego w dobrej kondycji. Czy jednak regularne ich spożywanie wystarczy by dbać o nasz mózg tak samo jak dbamy o skórę, włosy czy paznokcie? Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat tego jak prawidłowo odżywiać swój mózg (zwłaszcza w czasach przedłużającej się izolacji) oraz czy dieta dla mózgu istnieje w ogóle istnieje, to zapraszamy do lektury!
Co warto jeść? Paliwo dla mózgu
Wpływ odpowiedniego odżywiania na mózg nie jest historią wyssaną z palca, bo już ponad 40 lat temu naukowcy odkryli korelację pomiędzy żywnością, a funkcjonowaniem całego układu nerwowego. Nasz mózg stale odbiera, procesuje i przetwarza miliony informacji, z czego z większości nawet nie zdajemy sobie sprawy, gdyż są to „zadania w tle”, te na które w wyniku wprawy, wyćwiczenia czy nawyku kompletnie nie zwracamy uwagi, ale przecież coś odpowiada za chodzenie, prowadzenie samochodu, czytanie czy pisanie maili. Nic więc dziwnego, że sam mózg zużywa aż 25 % energii naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i potrzebuje odpowiedniego odżywienia.
No dobrze, ale co jeść by wspierać pracę mózgu?
Zdecydowanie najważniejsze będą węglowodany złożone, ponieważ cukry w nich zawarte rozkładają się stopniowo, a energia z nich pochodząca wystarcza na dłużej, głównie dzięki błonnikowi.
- Kwasy Omega-3 i witamina E: orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, pestki dyni, ziarna słonecznika, olej lniany, olej rzepakowy, siemię lniane, awokado, pstrąg, makrela, dziki łosoś – jeśli jesteśmy pewni źródła pochodzenia.
- Kwas foliowy: zielone rośliny liściaste, czyli szpinak, brokuł, jarmuż, sałata.
- Witaminy z grupy B: groch, fasola, podroby, nasiona słonecznika, drożdże, jaja, orzechy.
- Antyoksydanty: owoce jagodowe: borówki, maliny, truskawki, poziomki.
- Cynk: rośliny strączkowe, kasze, zarodniki pszenne, otręby, grzyby, siemię lniane, dynia, kakao, ciemna czekolada.
Ciekawostka! Według Instytutu Żywności i Żywienia umiarkowana ilość kofeiny w ciągu dnia czyli 2, maksymalnie filiżanki sprawiają, że wydajność naszego mózgu wzrasta, natomiast jeśli jesteśmy zagorzałymi fanami kawy, niestety skutek jest odwrotny. Cóż, nie od dziś wiadomo, że co za dużo to niezdrowo…
Czego lepiej unikać?
- Nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdziemy w serach długo dojrzewających, frytkach, chipsach, produktach smażonych na głębokim tłuszczu.
- Czerwone mięso: dostarcza do naszego organizmu sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, prowadząc do zakrzepów w tętnicach, a w konsekwencji do pogorszenia unerwienia mózgu.
- Słodkie bułeczki: zazwyczaj przygotowywane z mąki jasnej, niestety są bogate w cukry proste i wspomniane tłuszcze, a do tego niezdrowe syntetyczne żelatyny oraz spulchniacze.
- Żywność wysokoprzetworzona typu fast food: takie produkty są smażone na głębokim tłuszczu, nie są korzystne dla naszego mózgu, ani sylwetki, dodatkowo przyczyniają się do powstawania związków rakotwórczych np. akryloamidu.
- Nadmiar żelaza: ma działanie proutleniające, dlatego jego nadmiar nie jest dla nas korzystny. Niestety przyczynia się do przedwczesnego starzenia się struktur komórkowych. Dlatego też dobrym pomysłem jest, by wprowadzić do swojej diety wegetariańskie posiłki zastępujące 2 razy w tygodniu produkty mięsne.
Sama dieta nie wystarczy…
- Dbajmy o odpowiednią ilość snu, co najmniej 6 – 8 godzin dziennie oraz o także o jego jakość. Jak możemy to zrobić? Najlepiej, aby przed snem minimum 1 godzinę nie korzystać z telefonu, nie słuchać głośno muzyki – nie dawać mózgowi dodatkowych bodźców. Starać się wyciszyć np. czytając książkę.
- Pozytywne myślenie i szukanie przyjemności w prostych codziennych czynnościach potrafi zdziałać cuda. Spróbujcie wygospodarować co najmniej pół godziny dziennie na konstruktywne lenistwo 😉
- Umycie zębów inną ręką niż zwykle. Co to daje? Zdecydowanie czynność jest dla nas niezręczna, uruchamiamy inne półkule mózgu i tworzymy nowe połączenia w mózgu, dzięki którym jesteśmy bardziej otwarci na zmiany w życiu.
- Stres – zamiast skupiania się na samej emocji – skąd się pojawiła, możemy spróbować wykorzystać fakt, że w trakcie stresu jesteśmy zmobilizowani do działania. W zasadzie po to się stresujemy, żeby mieć „supermoc” do poradzenia sobie z trudnościami. Wykorzystajmy to inaczej niż zwykle.
- Ruch to zdrowie! To nie tylko hasło, ale i wiele w tym prawdy. Nieważne na jaką formę aktywności się zdecydujemy, istotne jest by podnieść swoje tętno. Ruch poprawia krążenie krwi, właściwą pracę układu oddechowego i odpowiednią przemianę materii. Dzięki codziennej aktywności dostarczamy więcej natlenionej krwi do mózgu, a to bardzo dobrze wpływa na jego funkcjonowanie.
A na sam koniec, najważniejsze. Pomimo utrudnionych warunków i ograniczeń starajmy się dbać o nasze relacje z bliskimi. Każda forma kontaktu z drugim człowiekiem – nawet ta przez kamerkę internetową jest dobra dla naszego mózgu i lepszego samopoczucia. Stosując zdrową dietę możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji, choroby Alzheimera, poprawić pamięć długotrwałą, ale największej satysfakcji z życia doznajemy właśnie przy kontakcie z innymi. Nie zapominajmy o tym! Powodzenia!
Polecane

marzec 04, 2020
Dzienniczek żywieniowy – jak może Ci pomóc? Moment wyboru diety z dostawą do domu jest ważny, ponieważ od jego trafności zależą efekty,…
kwiecień 22, 2022
Dieta MIND – w trosce o zdrowy mózg Termin ‘dieta’ w potocznym rozumieniu najczęściej odnosi się do kuracji odchudzających. Choć jest to nieprawidłowa…