Fleksitarianizm – najważniejsze fakty o jednym z najsilniejszych trendów żywieniowych ostatnich lat

FL_flexi_483x264

Rosnąca świadomość społeczeństw w kwestii prawidłowego odżywiania oraz wpływu jedzenia na zdrowie oraz planetę coraz mocniej wpływa na to, że świat już nie tylko z zaciekawieniem, a już konkretnym planem i pełną powagą patrzy w stronę diet roślinnych. I tak obok weganizmu czy wegetarianizmu pojawił się fleksitarianizm. Czym się charakteryzuje? Pomimo egzotycznego brzmienia możliwe, że sami już stosujecie jego zasady. 

 

Co to jest fleksitarianizm? 

Fleksitarianizm to określenie które powstało z połączenia dwóch słów – flexible oraz vegetarian co w najprostszym tłumaczeniu oznacza elastyczny wegetarianizm. Jak więc sama nazwa wskazuje jest to elastyczne podejście do diety wegetariańskiej opierające się na znacznym ograniczeniu spożycia mięsa, ale nie wykluczające go zupełnie. Dieta ta może być zarówno wstępem do pełnego wegetarianizmu, jak również stałym sposobem odżywiania, gdyż coraz częściej nawet ci, którzy kochają mięso zdają sobie sprawę z negatywnego wpływu jego hodowli w skali przemysłowej. Dieta fleksitariańska jest zatem trendem nie tylko żywieniowym, skupionym na pojedynczym człowieku i jego zdrowiu, ale także wyborem moralnym i sposobem na zrównoważone życie, który uwzględnia dobro społeczeństwa, a nawet całej planety. 

 

Czy fleksitarianizm to recepta na zdrowie?

Ze względu na to, że dieta fleksitariańska nie ma ustalonych sztywnych zasad jest zdecydowanie łatwiejsza do utrzymania niż diety całkiem wykluczające konkretne produkty spożywcze, dlatego właśie może być idealną alternatywą do utrzymania pełni zdrowia. Przy prawidłowym jej zbilansowaniu i stosowaniu prostych zasad zdrowego żywienia zdecydowanie trudniej doprowadzić w niej do wystąpienia niedoborów.

Produkty mięsne spożywane z umiarem stanowią źródło witaminy B12 której konieczność suplementacji występuje w przypadku wegetarianizmu czy weganizmu, natomiast znaczne zwiększenie w diecie roślinnych źródeł białka pochodzących z nasion roślin strączkowych przyczynia się do zwiększenia podaży błonnika pokarmowego. Badania pokazują, że osoby które znacząco ograniczają spożycie mięsa w diecie są w mniejszym stopniu narażone na występowanie chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2, niektórych nowotworów czy nadwagi. Według informacji Światowej Organizacji Zdrowia spożywanie mięsa codziennie może mieć znaczący wpływ na zwiększenie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. Ma to szczególne znaczenie w przypadku mięsa czerwonego oraz przetworzonego. 

 

Czy dieta może mieć wpływ na zmiany klimatyczne?

Fleksitarianizm poprzez ograniczenie spożycia mięsa może przynieść korzyści nie tylko zdrowotne, ale także te związane ze środowiskiem naturalnym. Przemysłowa produkcja mięsa powoduje znaczącą emisję metanu, dwutlenku węgla oraz tlenku azotu do atmosfery. Pamiętajmy także, że hodowle przemysłowe wiążą się z ogromnym zużyciem wody, która jest jednym z najszybciej wyczerpywanych przez nas zasobów naturalnych. Dodatkowo nawożenie obornikiem przyczynia się do znacznego zanieczyszczania wód gruntowych.  Z kolei ze względu na stałą wycinkę lasów deszczowych Ameryki Południowej – właśnie na cele hodowlane – zmniejszają się naturalne siedliska dzikich zwierząt, a co za tym idzie zmniejsza się bioróżnorodność planety, która w ciągu ostatnich 100 lat spadła o przerażających 50%. O powodach, dla których choćby warto rozważyć przejście na flexi możnaby pisać długo, ale to nie temat na dzisiejszy wpis 😉 

 

Jak zacząć z fleksitarianizmem

  1. Postaraj się, aby większość Twoich posiłków opierała się o białko roślinne, możesz sięgać po strączki czyli ciecierzycę, soczewicę, soję, fasolę, groch czy bób. Mięso i ryby niech stanowią urozmaicenie, a nie podstawę Twoich posiłków.
  2. Nie zapominaj o warzywach, powinny stanowić fundament każdego dania. Owoce wybieraj na deser lub jako słodki dodatek do porannej owsianki.
  3. Urozmaicenie! Monotonne diety nie tylko niekorzystnie wpływają na nasz apetyt i stosunek do jedzenia, ale mogą przyczynić się do powstawania niedoborów witamin i minerałów. Pilnuj więc, by Twój jadłospis był po prostu różnorodny. 
  4. Wspieraj lokalnych dostawców i sprawdzone produkty – dzięki temu mniej zanieczyszczeń trafi do środowiska, a Ty dłużej zachowasz zdrowie dla siebie i swoich bliskich. 

 

Podsumowując

Jeżeli nie wyobrażasz sobie diety bez mięsa warto przynajmniej ograniczyć jego spożycie. Może wiązać się to nie tylko z poprawą  stanu zdrowia oraz samopoczucia, ale pozwoli też dołożyć własną cegiełkę do poprawy klimatu i tanu planety. Temat staje się szczególnie ważny w chwili, gdy uświadamiamy sobie, że „nie dziedziczysz ziemi po przodkach, a pożyczasz od swoich potomków”.

Jak w przypadku każdych zmian w sposobie odżywiania warto wcześniej skonsultować się ze specjalistami takimi jak lekarz oraz dietetyk. Jeśli chcesz skorzystać z darmowej porady dietetycznej skorzystaj z tego numeru 🙂 735 998 448

Wróć do FitBloga
Góra
PROMOCJE!
Dzień próbny!