lipiec 15, 2021
#FitLabTeam odc. 4 – Agata Ozdoba-Błach, reprezentantka Polski w Judo na Igrzyskach Olimpijskich Tokyo 2020 o swojej diecie i nie tylko Judoczka Agata Ozdoba-Błach ma na koncie medale mistrzostw Europy i świata, a także wygraną w…3 marca 2020
#FitLabTeam odcinek 1 – Asia Kurkiewicz, główna Dietetyk
Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego (kierunek dietetyka), wegetarianka i dobry duch w FitLab Catering. Na co dzień jako główna dietetyk odpowiada za dobieranie Twojego programu żywieniowego oraz konsultacje postępów w osiąganiu zamierzonych efektów. Poznaj ją lepiej!
FitLab Catering: Jak zaczęła się Twoja przygoda z dietetyką? Skąd taki wybór zawodowej drogi?
Asia Kurkiewicz: Zdrowe żywienie to coś, co towarzyszyło mi od zawsze. Już w domu, głównie za sprawą Mamy, nauczyłam się zwracać uwagę na dobrej jakości składniki, rozumieć kuchnię.
Dodatkowo moje przejście na wegetarianizm otworzyło mnie na eksperymentowanie, szukanie nowych przepisów, dokształcanie się w zakresie tego, czego potrzebuje organizm. To, z kolei, doprowadziło do wyboru dietetyki na studiach, gdzie mogłam dalej zdobywać wiedzę, pogłębiać ją.
Zresztą ja po prostu lubię jedzenie i pracę z ludźmi – dietetyka okazała się idealnym połączeniem!
FitLab Catering: Jakie wyzwania niesie ze sobą praca na stanowisku głównej Dietetyk cateringu dietetycznego?
Asia Kurkiewicz: Kiedy układam jadłospis dla jednej osoby, mam możliwość w 100% dopasować się do jej upodobań, do tego, co lubi a za czym nie przepada. W cateringu dietetycznym wyzwaniem jest więc menu – powinno być maksymalnie różnorodne nie tylko pod względem składników, ale i atrakcyjności oraz kreatywności form podania. Musi przypadać do smaku setkom naszych Klientów dziennie.
Kompozycje, połączenia przypraw muszą być uniwersalne i sprawdzone, z drugiej strony celujemy w restauracyjną jakość, pyszny smak i absolutny brak nudy na talerzu.
Przed moją współpracą z Szefem kuchni stoi nie lada wyzwanie, któremu każdym przygotowanym planem żywieniowym staramy się sprostać 😉
FitLab Catering: Co Cię najbardziej cieszy, satysfakcjonuje?
Asia Kurkiewicz: Najważniejsze jest zadowolenie Klientów, i to zarówno wynikające ze smaku posiłków naszych fit zestawów, jak i to z osiąganych przez nich efektów. Każdy telefon czy wiadomośc z miłym słowem daje niesamowitą satysfakcję i energię do pracy. Bardzo lubię te momenty, naprawdę 🙂
FitLab Catering: A jakimi zasadami kierujesz się w swojej diecie?
Asia Kurkiewicz: W skrócie: musi być smacznie i zdrowo. Moja kuchnia to też w dużej mierze kuchnia testów, jeżeli są udane, to staram się przemycać ich efekty do naszych diet cateringowych. Dodatkowo mam w domu mięsożercę, więc muszę gotować tak, aby nie brakowało jej mięsa a przy tym wegetariańsko dla siebie 😉
FitLab Catering: Gdzie szukasz kulinarnych inspiracji? Jakie trendy i smaki wprowadzasz do diety FitLab?
Asia Kurkiewicz: Cenną inspiracją są na pewno blogi kulinarne, festiwale jedzeniowe, ale też wszystkie nowe miejsca, które odwiedzam. Zarówno w Krakowie, jak i w czasie podróży, bo wycieczki do nowych miast, to dla mnie automatycznie taki przegląd kulinarny 😉 Myślę, że do FitLab udało mi się przemycić wiele roślinnych smaków. Nie ukrywam, jestem też fanką zdrowych słodkości takich jak brownie z fasoli, jagielnik dyniowy, które z powodzeniem trafiły do diet.
FitLab Catering: A jakimi mitami żywieniowymi starasz się walczyć?
Asia Kurkiewicz: Przede wszystkim z takim, że dieta odchudzająca musi być pozbawiona fit słodyczy. Nieprawda! Może być i słodko, i zdrowo – trzeba tylko znać zdrowsze zamienniki i wiedzieć jak często włączać je w dietę.
Inna sprawa to zbyt niska kaloryczność diet – z tym też walczę. Odchudzać należy się zdrowo, kilogramy tracić bezpiecznie, ponieważ dzięki temu mamy większe szanse na późniejsze utrzymanie efektów. Dlatego zawsze zachęcam do konsultacji, kiedy to możemy ustalić najlepszą i najzdrowszą dla organizmu kaloryczność diety na start.
Kolejny mit, to taki, że tylko samodzielne gotowanie daje gwarancję wykorzystywania świeżych i jakościowych produktów. Zapewniam, że właśnie na takich opierają się nasze fit zestawy!
FitLab Catering: A właśnie, czy lubisz gotować? Jeśli tak, to jakie jest Twoje popisowe danie?
Asia Kurkiewicz: Bardzo! Gotowanie i pieczenie, obok trekkingu górskiego, wspinaczki ściankowej i kosmetyków, to moje hobby 🙂 Moi Bliscy mówią, że pysznie wychodzi mi risotto warzywne z bazyliowym pesto. Ja uwielbiam curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem. Ciasto marchewkowe też wychodzi mi wcale nie najgorsze 😉
FitLab Catering: Dziękujemy za rozmowę i czekamy na to ciacho 🙂
Polecane

grudzień 17, 2021
Dieta z wyborem MENU – Ty decydujesz! Drodzy FitLabowicze, mamy to! Wsłuchując się w Wasze zapytania i potrzeby postanowiliśmy wprowadzić do oferty…
grudzień 14, 2021
“Siła Kobiecości. W Drodze do Siebie” – FitLab wspiera Konferencję Kobiet w Krakowie 24 listopada w Krakowie odbyła się konferencja pod hasłem “Siła Kobiecości.” Tym razem wydarzenie zorganizowane…