lipiec 20, 2021
Zasada 80/20 – czy to koniec z wyrzeczeniami na diecie? Bycie na wiecznej diecie, przestrzeganie zasad, dbanie o ograniczenie słodyczy może w dłuższej perspektywie stać…23 maja 2020
Catering może być ekologiczny… Prawda czy mit?
Wielu przeciwników cateringów dietetycznych zarzuca im produkcję dużej liczby plastiku, jednocześnie zapominając o znacznych oszczędnościach, które cateringi czynią w swej codziennej pracy. Zużycie mediów, ślad węglowy, marnotrawstwo. W tych kwestiach cateringi wypadają znacznie lepiej niż indywidualnie podejmowane decyzje konsumenckie i samodzielne przygotowywanie posiłków. Postanowiliśmy więc zebrać kilka faktów poszerzających perspektywę w dyskusji o środowisku.
Ostatnie lata to szybki wzrost świadomości w kwestiach ekologicznych wśród Polaków. Nie ukrywamy, że niezmiernie nas to cieszy. Od dawna bowiem uważamy, że wszyscy powinniśmy wziąć sobie do serca postulaty ekologiczne – od tych najprostszych, jak segregacja czy rezygnacja z reklamówek, po te bardziej wymagające – ograniczenie spożycia mięsa, korzystanie z transportu miejskiego, czy też te związane z konkretnymi inwestycjami – w odnawialne źródła energii, rekuperację czy przydomowe oczyszczalnie wody. A jak to się ma do cateringu? Otóż, wbrew obiegowej opinii, korzystanie z dobrego cateringu dietetycznego również jest przejawem dbałości o środowisko… zwłaszcza gdy nasze gospodarstwo domowe zamieszkują 1 lub 2 osoby. Dlaczego?
1. Nie jeździsz na zakupy
Gdy nie korzystasz z cateringu – musisz co kilka dni robić zakupy spożywcze. Im większa lista zakupów, tym łatwiej decydujesz się na samochód, a to wprost prowadzi do znacznego podniesienia Twojego śladu węglowego, czyli całkowitej sumy emisji gazów cieplarnianych wywołanych Twoimi działaniami. To nie tylko więcej dwutlenku węgla i azotanów w atmosferze, ale także szkodliwych cząstek stałych (PM), czyli pyłu będącego głównym składnikiem smogu, jednego z największych wrogów miast.
W przypadku cateringu natomiast do produkcji kupowane są od razu duże ilości produktów, które dodatkowo dostarczane są zbiorowymi łańcuchami dostaw. Wraz z naszymi zamówieniami jednym transportem jadą także zamówienia do sklepów, restauracji i innych punktów na mapie miasta.
2. Nie gotujesz, nie zmywasz
Gotowanie to wspaniała frajda, ale jednocześnie znaczne zużycie mediów. Woda, gaz, prąd – te wszystkie media zużywamy w czasie przygotowania swojego ulubionego posiłku. Wyobraźmy sobie średnie zużycie mediów cateringu gotującego dla 100 osób na raz i 100 osób gotujących każda tylko dla siebie. Jak łatwo się domyślić, mamy tu do czynienia z ogromną dysproporcją. To samo tyczy się zmywania naczyń po udanym posiłku i dysproporcji między cateringiem, a indywidualnymi działaniami.
3. Korzystasz z ekologicznych pojemników i papierowych toreb
Korzystając z cateringu nie musisz zmywać, bo korzystasz z opakowań jednorazowych. Coraz więcej firm wprowadziło opakowania ekologiczne do swojej oferty, dzięki czemu wyrzucasz w pełni biodegradowalne i kompostowalne opakowania pochodzące z odpadów roślinnych. Przyczyniasz się dzięki temu także do wdrażania w życie filozofii zero waste, czyli bezstratnej produkcji, w której każdy „odrzut” dostaje nowe życie i przeznaczenie. Dodatkowo, oczywistym standardem od wielu lat są torby papierowe, które nie tylko są znacznie bardziej przyjazne środowisku, ale także mogą z powodzeniem zostać użyte kolejny raz (czy to na zakupy, czy co do przechowywania).
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o naszych pojemnikach ekologicznych, zapraszamy do lektury > tutaj
4. Robimy hurtowe zakupy i wybieramy zbiorcze opakowania
Samodzielne zakupy to często stosy reklamówek, które nawet niechcący wynosimy ze sklepów, jak i niewielkie opakowania produktów spożywczych (np. 1 litr mleka, 500g masła etc.) Cateringi zamawiają natomiast swoje produkty w ilościach hurtowych, a do tego w znacznie większych opakowaniach. W zwykłym sklepie trudno dostać dwudziestokilowy worek ryżu czy dziesięciolitrowy baniak mleka. Przyprawy kupujemy w workach po 1-5 kg, a nie w saszetkach po 100 gram. To wszystko sprawia, że gotując dla wielu ludzi jednocześnie zużywamy znacznie mniej opakowań, a tym samym produkujemy znacznie mniej śmieci w przeliczeniu na jednego konsumenta.
5. Korzystamy z lokalnych dostawców i certyfikowanych hodowców
W naszym cateringu stawiamy przede wszystkim na jakość produktów. Jeśli mięso – to tylko ze znanej nam ubojni. Jeśli ryby, to tylko od sprawdzonego dostawcy. Owoce i warzywa? Prosto od lokalnych rolników lub ze spółdzielni, które ich zrzeszają! Dzięki temu nie tylko ograniczamy transport (wybierając produkty polskie), ale również wspieramy przedsiębiorców, którzy stosują nieprzemysłowe metody hodowli i uprawy. To daje nam pewność, że ci, od których bierzemy towar – również szanują środowisko, z którego czerpią profity.
6. Dostarczamy zestawy zbiorowo
Jeden samochód dostawczy cateringu dietetycznego dostarcza minimum 100 paczek każdej nocy. Dlaczego? Przede wszystkim większość firm cateringowych w ostatnich latach skupia się na gotowaniu i doradzaniu klientom, a dostawę powierzyła zaufanym firmom transportu chłodniczego. Dzięki temu – z jednej strony koszty cateringu są niższe dla konsumentów końcowych, a z drugiej – kilka firm cateringowych dostarcza za pomocą tego samego samochodu swoje zestawy posiłków do klientów rozrzuconych po całym mieście. Jest to nic innego jak wyraźny przejaw działania w oparciu o model sharing economy – trendu zyskującego w ostatnich latach miliony zwolenników na całym świecie. Jest to mniej więcej rozwiązanie tożsame z usługami typu BlaBlaCar, rowery miejskie czy Airbnb na polu cateringów dietetycznych.
7. Obie strony nie marnują jedzenia

Cotygodniowe czyszczenie lodówki klasycznie kończy się wyrzucaniem produktów, których najzwyczajniej w świecie nie zdążyłeś zjeść. Nie było na nie ochoty, pomysłu, czasu by coś z nich przyrządzić. Przeterminowały się, zgniły, straciły smak, zginęły na tyłach lodówki zastawione nowszymi produktami. Każdy z nas zna uczucie wstydu i straty wywołane wyrzucaniem bezsensownie zmarnowanych produktów. Jednak jeśli korzystasz z cateringu dietetycznego, to problem ten praktycznie nie występuje i to z obu stron procesu!
Ty nie wyrzucasz niczego, ponieważ dostajesz starannie obliczone na zaspokojenie Twojego zapotrzebowania kalorycznego całodniowe zestawy posiłków, które mają sprawiać, że będziesz syty, ale nigdy nie przejedzony. 5 posiłków każdego dnia i nic więcej. Nie potrzebujesz więc zapasów w kuchni, bo wiesz, że jutro przyjdzie do Ciebie nowy zestaw. Nie kupujesz, nie marnujesz. My z kolei doskonale wiemy, ilu klientów mamy dziś, a ilu jutro do obsłużenia i nie zamawiamy nigdy więcej, niż to potrzebne do przygotowania ściśle określonej liczby posiłków. Dzięki temu wciąż dostarczamy tylko świeże i zdrowe posiłki naszym klientom i nie musimy pozbywać się na szybko produktów, które zaraz stracą termin ważności.
Przyznajcie, że wiele z tych argumentów nie przychodziło Wam do głowy, prawda? A może o czymś zapomnieliśmy i powinniśmy zwrócić na to jeszcze uwagę? Z chęcią poznamy Wasz punkt widzenia! Piszcie do nas i dawajcie znać w komentarzach. Zdrowia!
Przekonaliście mnie. Zamawiam!
Polecane

listopad 10, 2021
Dzień jedzenia z FitLab catering – Dieta sirtfood tzw. dieta Adele 1400 kcal Na początku 2020 roku popularna piosenkarka Adele schudła ponad 50 kg. Gwiazda przyznała, że w…
kwiecień 14, 2021
Chcesz schudnąć? Wystrzegaj się tych błędów! Jak szybko i skutecznie schudnąć? To jedno z najpopularniejszych pytań odnośnie diety w Internecie. Czy…