FitLab Catering

Telefon 735 998 448

Bezpłatna konsultacja żywieniowa pn-pt 9-16

Dzień jedzenia z FitLab catering – Dieta z niskim indeksem glikemicznym ( LOW GI) 1800 kcal pod lupą

Fl Blog 600x520 Lowig
Dieta Niski Indeks Glikemiczny
nie tylko dla cukrzyków!

Dieta z niskim indeksem glikemicznym (LOW GI) jest planem żywieniowym dedykowanym wszystkim tym, którzy chcą mieć kontrolę nad poziomem cukru we krwi. Indeks glikemiczny to wskaźnik, informujący nas o tym, jak gwałtownie i na jaki czas po spożyciu danego produktu wzrasta stężenie glukozy we krwi- im niższy tym lepiej. Ułatwia on dobór odpowiednich posiłków w diecie cukrzyków, osób narażonych na choroby serce, będących na dietach redukcyjnych, a także jest pomocny dla sportowców. Komponując nasze posiłki w diecie LOW GI, bierzemy pod uwagę nie tylko tabelaryczną wartość indeksu, ale także sposób obróbki potraw, który w znacznym stopniu może wpłynąć na poziom cukru w naszym organizmie. Przyjrzyjmy się jak to wygląda w praktyce na przykładzie jednodniowego menu dla Diety z niskim indeksem glikemicznym.

No1/ Śniadanie – Kokosowa owsianka z truskawkami, malinami, jagodami i orzechami

Wartości odżywcze:

356 kcal | Białko: 13.4g | Tłuszcz: 9.2g | Węglowodany: 55g |

Alergeny:

Mleko. 

Ze względu na główny składnik naszego śniadania, którym są płatki owsiane – bogate źródło węglowodanów, mogłoby się wydawać, że owsianka nie jest odpowiednią propozycją dla osób kontrolujących poziom cukru we krwi. Kluczem jest tutaj proporcja i dobór odpowiednich dodatków. Same płatki owsiane odznaczają się niskim indeksem glikemicznym (wartość 40, a po ugotowaniu między 50- 60), ponadto są one bogate w błonnik, białko oraz beta-glukany, które wpływają na obniżenie poziomu cukru, jak również spadek poziom cholesterolu. Wartym zapamiętania trikiem kulinarnym, który powoduje finalne zmniejszenie wartości IG potrawy jest dodatek tłuszczu, lub białka, który spowalnia proces trawienia. Naszą owsiankę przygotujemy więc na nieodtłuszczonym mleku i dorzucimy porcję orzechów- bogatego źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jako dodatki sięgamy po owoce z niższą zawartością węglowodanów prostych, w tym przypadku truskawki, maliny i jagody- moc witamin! Tak przygotowana owsianka doda nam energii na cały dzień, nie powodując szybkiego skoku cukru i pozwoli utrzymać poczucie sytości na dłużej.

No2/ II śniadanie – Frittata ze szpinakiem, pomidorkami, pastą z pieczonej papryki i pieczywem pełnoziarnistym

Wartości odżywcze:

385 kcal | Białko: 19.5g | Tłuszcz: 13.9g | Węglowodany: 45.4g |

Alergeny:

Jaja, Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies.

Jajka praktycznie nie zawierają węglowodanów, więc ich indeks glikemiczny wynosi zero. Dodatkowo stanowią źródło pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Świetnym pomysłem na drugie śniadanie w diecie z niskim indeksem glikemicznym będzie więc fritata z warzywami. Szpinak i pomidory, które towarzyszą naszemu włoskiemu omletowi, to warzywa z grupy niskiego indeksu IG, a propozycja warzywnej pasty jako dodatku do pełnozbożowego pieczywa nie tylko urozmaici danie, ale też wpłynie korzystnie na jego wartość odżywczą. 

No3/ Obiad – Morszczuk w ziołach z risotto pełnoziarnistym ze szparagami i sałatką z czerwonej kapusty

Wartości odżywcze:

646 kcal | Białko: 33.9g | Tłuszcz: 36.9g | Węglowodany: 44.6g |

Alergeny:

Mleko, Orzechy, Soja.

Według aktualnych zaleceń żywieniowych ryby w swojej diecie powinniśmy uwzględniać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Przede wszystkim ryby morskie, jak morszczuk. Zawierają one korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega- 3, które odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu, układu nerwowego i wzroku. Badania potwierdzają, że wysokie stężenie kwasów omega- 3 w surowicy krwi obniża ryzyko zachorowań na cukrzycę typu II. Porcję ryby w ziołowym sosie serwujemy z pełnoziarnistym risotto. Wybierając ryż brązowy możemy być spokojni- poziom cukru nie wzrośnie tak szybko, jak w przypadku białego ryżu. Oba typy różnią się nie tylko kolorem; brązowy ryż jest mniej przetworzony, zawiera więcej białka, tłuszczu, błonnika, minerałów i witamin. Wszystkie te cechy sprawiają, że risotto z brązowego ryżu jest dobrym wyborem w diecie z niskim indeksem glikemicznym. Żeby było jeszcze pyszniej- apetyczne szparagi i czerwona kapusta w formie sałatki. Oba dodatki, którym cukier za wysoko nie podskoczy. 

No4/ Podwieczorek – Smoothie malinowo-wiśniowe z otrębami gryczanymi (Na zimno)

Wartości odżywcze:

238 kcal | Białko: 9.4g | Tłuszcz: 4.9g | Węglowodany: 39.0 g |

Alergeny:

Soja.

Dla wielu osób podejmujących się diety z obniżonym indeksem glikemicznym owoce stanowią problem, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów w tym również cukrów prostych. Jednak owoce to przede wszystkim mnóstwo witamin, mikroelementów oraz błonnik pokarmowy, który spowalnia wchłanianie glukozy. W przypadku prawidłowo zbilansowanej diety warzyw oraz owoców nie powinno zabraknąć. Aby założenia naszej diety LOW GI zostały zachowane wybieramy te o niskim indeksie glikemicznym. W propozycji naszego koktajlu- owoce jagodowe. Dodatek płatków gryczanych pozwoli wolniej przyswajać cukry i wzbogaci nasz deser o wartości odżywcze.

No5/ Kolacja – Sałatka z indykiem, pomidorkami, ogórkiem, grillowaną marchewką i sosem mango (Na zimno)

Wartości odżywcze:

178 kcal | Białko: 8.1g | Tłuszcz: 4.5g | Węglowodany: 26.4g |

Alergeny:

Gorczyca

Dzień warto zakończyć posiłkiem lekkim i dietetycznym. Kolacja powinna stanowić nie więcej niż 20% wartości energetycznej diety i zawierać źródła białka, lekkostrawne warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe. Idealnie sprawdzi się tu nasza sałatka! Letnim, dojrzewającym w słońcu pomidorom wręcz trudno się oprzeć. Na szczęście- nie trzeba. Surowe warzywa, szczególnie te odznaczające się niskim indeksem glikemicznym powinny lądować na naszym talerzu jak najczęściej.

Podsumujmy

Nadmiar cukru w diecie powoduje otyłość, cukrzycę i szereg innych problemów zdrowotnych. To fakt. Faktem jest też, że wybierając naszą dietę z niskim indeksem glikemicznym przejmiesz kontrolę nad cukrem, zachowasz apetyt i szczupłą sylwetkę. Wypróbuj już dziś! 

Jak to się przedstawia w liczbach ?

Mamy ustalone widełki wartości odżywczych, których nie przekraczamy. 

Kalorie: 1800 kcal | Białko: 20- 24 % | Tłuszcz: 35-40 % | Węglowodany: 40-43%|

Z  naszą Dietą z niskim indeksem glikemicznym tego konkretnego dnia dostarczamy:  

Kalorie: 1802 kcal | Białko: 93.5g | Tłuszcz: 71.5 g | Węglowodany: 196.1g |

Chcę ograniczyć spożycie cukru!

 

Wróć do FitBloga

Polecane

Fl Blog 600x520 Lowig
Dieta Niski Indeks Glikemiczny
nie tylko dla cukrzyków!
Dzień jedzenia z FitLab catering – Dieta z niskim indeksem glikemicznym ( LOW GI) 1800 kcal pod lupą Dieta z niskim indeksem glikemicznym (LOW GI) jest planem żywieniowym dedykowanym wszystkim tym, którzy…
#CodziennośćFitLab #Przepisy
Fl Blog 300x260 Camp
Wspieramy
Camp treningowy
FitLab catering wsparł organizację campu treningowego w Krynicy Zdroju W dniach 25-27 września w Krynicy Zdrój odbył się 3 dniowy obóz treningowy organizowany przez…
#CodziennośćFitLab #FitLabTeam
Bez Lovekrakow
Rozmowa
LoveKrakow.pl
Dieta pudełkowa wkrótce w każdym domu? Rozmowa dla LoveKrakow.pl – Z diety pudełkowej korzystają osoby, które nie chcą marnotrawić czasu na gotowanie. Są to…
#Aktualności #CodziennośćFitLab #TrendyŻywieniowe
PROMOCJE jesień 2021! Aktualny cennik