FitLab Catering

Telefon 735 998 448

Bezpłatna konsultacja żywieniowa pn-pt 9-16

Dzień jedzenia z FitLab catering – dieta Wegan 1800 kcal pod lupą

Img 5659
Dieta Wegan
eliminuje produkty pochodzenia zwierzęcego

Dieta wegańska to propozycja dla wszystkich tych, którzy chcieliby ze swojego jadłospisu zupełnie wykluczyć produkty pochodzenia zwierzęcego. W posiłkach diety Wegan nie znajdziecie więc mięsa, jaj, nabiału czy takich dodatków jak żelatyna, miód. To program żywieniowy skierowany dla osób, które chcą postawić na rośliny ze względów etycznych, lub połączyć dietę wegetariańską z dietą bez nabiału i jaj. Decydując się na wegański jadłospis warto wybrać prawidłowo zbilansowaną dietę. Pozwoli nam to czerpać jak najwięcej korzyści dla naszego zdrowia nie doprowadzając do niedoborów cennych składników odżywczych, minerałów i witamin.

Sprawdźmy jak prezentuje się dzienny jadłospis dla diety Wegan 1800 w wykonaniu FitLab catering:

No1/ Śniadanie – Czekoladowa wegańska frittata z twarożkiem straciatella z tofu i dżemem bananowo-pomarańczowym

Wartości odżywcze:

435 kcal | Białko: 16.1g | Tłuszcz: 12.1g | Węglowodany: 65.4g |

Alergeny: Soja, zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies

W diecie wegańskiej wykluczeniu podlega nie tylko mięso, które nasuwa się jako pierwsze skojarzenie, ale także jaja. Ich dodatek w potrawach wpływa zarówno na smak, konsystencję, jak i wartość odżywczą całego dania. Omlet bez jajek? Z nami to możliwe. Przygotowując wegańską frittatę na słodko wybieramy dojrzałe banany, które po zmiksowaniu pozwalają nam zagęścić masę i połączyć składniki suche. Ich dobór też nie jest przypadkowy: stawiamy na pełnoziarnistą mąkę i dodatek płatków drożdżowych. Nieaktywne drożdże ze względu na bogactwo odżywcze są obowiązkową pozycją w diecie wegańskiej! Stanowią bardzo dobre źródło przede wszystkim witamin z grupy B, w tym witaminy B12, która obecna jest głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, ale przede wszystkim za dobrą kondycję układu nerwowego. Decydując się na dietę wegańską, warto zatroszczyć się szczególnie o odpowiedni poziom witamin z tej grupy. Wybierając na śniadanie banany, pełnoziarnistą mąkę i drożdżowe płatki – dbasz o odpowiedni poziom witamin już od samego rana. Do tego białkowy dodatek w postaci tofu-twarożku. Tyle dobra w jednym posiłku, a to dopiero śniadanie!

No2/ II śniadanie – Socca z bakłażanem, oliwkami, parmezanem wegańskim i pesto z suszonych pomidorów

Wartości odżywcze:

260 kcal | Białko: 9.9g | Tłuszcz: 13.2g | Węglowodany: 25.6g |

Alergeny: Brak

Socca to chrupiący placek przyrządzany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek. Popularny jest szczególnie w południowych regionach Francji, gdzie wypiekany jest w piecu, w specjalnych miedzianych formach lub smażony na suchej patelni. Nasza propozycja to socca z dodatkiem pieczonego bakłażana, oliwek, pomidorowego pesto i parmezanu w wersji wegańskiej. Rośliny strączkowe jako najlepsze źródło roślinnego białka stanowią obowiązkowy punkt diety wegańskiej. Mąka wytwarzana z ciecierzycy zawiera prawie dwa razy tyle białka, co klasyczna mąka pszenna, a ponadto jest dobrym źródłem błonnika. Takie drugie śniadanie pozwoli nam utrzymać poczucie sytości na dłuższy czas, a przynajmniej do obiadu 😉

No3/ Obiad – Roślinne „mięso a’la mielone” z Dobrej Kalorii w pięciu smakach z sosem teriyaki, ryżem i warzywami

Wartości odżywcze:

539 kcal | Białko: 23.7g | Tłuszcz: 25.0g | Węglowodany: 51.4g |

Alergeny: Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies

Odkąd FitLab catering podjął współpracę z Dobrą Kalorią, zdarza nam się serwować wege potrawy, w których dotychczas spotkać mogliśmy głównie tofu, czy strączki. Mielone a’la wołowe które proponujemy na dzisiejsze danie główne nie zawiera ani grama mięsa, cholesterolu i sztucznych konserwantów. Nie ma też w swoim składzie popularnej dla diety roślinnej soi. Białko, które stanowi ponad 20 % składu pochodzi z pszenicy. Pozostałe składniki to między innymi cebula i naturalne przyprawy. Ten półprodukt to nasz faworyt diety wegańskiej w przypadku różnego rodzaju farszów i aromatycznych sosów. Warto również zwrócić uwagę na obecny w posiłku sezam, który nie tylko dodaje walorów smakowych i estetycznych, ale też naturalnie podnosi poziom wapnia. Będąc na diecie wegańskiej powinniśmy szczególnie zwiększyć spożycie produktów będących źródłem tego pierwiastka.

No4/ Podwieczorek – Grillowana cukinia z cytrynową komosą, wegańską fetą, papryką, roszponką i prażonymi orzechami włoskimi

Wartości odżywcze:

367 kcal | Białko: 14.7g | Tłuszcz: 12.2g | Węglowodany: 49.5g |

Alergeny:Gorczyca, orzechy

Sałatka to dobry pretekst do uzupełnienia jednej z pięciu zalecanych w ciągu dnia porcji warzyw. Dzięki obecności komosy ryżowej dostarczymy również dodatkową ilość białka. Quinoa określana jest mianem pseudozboża, czyli rośliny, która wytwarza zasobne w skrobię nasiona, jednak zbożem nie jest. Stanowi za to skarbnicę białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, oraz wielu mikroelementów. Obecne w komosie ryżowej saponiny wykazują działanie przeciwzapalne, a wspierają je w tym flawonoidy takie jak kwercetyna, czy kampferol. Porcja orzechów włoskich, które dodaliśmy do sałatki w kwasy tłuszczowe Omega – 3. Wykazują one działanie przeciwzapalne oraz są ważne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. 

No5/ Kolacja – Kapuśniak po indyjsku z czarną soczewicą

 

Wartości odżywcze:

194 kcal | Białko: 9.9g | Tłuszcz: 7.4g | Węglowodany: 22.1g |

Alergeny: Seler

Choć kapuśniak jest zaliczany do polskiej klasyki kulinarnej, to sam proces kiszenia kapusty zapoczątkowali ponad 2 tysiące lat temu Chińczycy. Nasza propozycja wegańskiej kolacji to wariacja na temat klasycznego kapuśniaku i indyjskiej zupy dhal. Choć sama kiszona kapusta traci sporo wartości odżywczych w trakcie gotowania (głównie witaminy C) to nawet w formie zupy dostarczy nam spore ilości błonnika, a także przeciwutleniaczy takich jak karotenoidy. Zastępując wkładkę mięsną dodatkiem soczewicy redukujemy tłuszcze nie pozbywając się białka.  Osobiście jesteśmy fanami tej aromatyczną, rozgrzewającej zupy pełnej korzennych przypraw i polecamy szukać jej w naszym menu 🙂

Podsumujmy

Dieta roślinna, o ile właściwie skomponowana, niesie ze sobą ogrom zalet zdrowotnych – od poprawy perystaltyki jelit, przez mniejsze otłuszczenie narządów wewnętrznych i ochronę zębów przed próchnicą aż po mniejsze ryzyko występowania chorób nowotworowych. Postaw na pełnowartościową i odpowiednio zbilansowaną dietę wegańską i wybierz FitLab!

Jak dieta Fit bez ryb przedstawia się w liczbach?

Mamy ustalone widełki wartości odżywczych, których nie przekraczamy. 

Kalorie: 1800 kcal | Białko: 15- 20 % | Tłuszcz: 30-35 % | Węglowodany: 49-54%|

Z  dietą Wegan 1800 tego konkretnego dnia dostarczamy:  

Kalorie: 1795 kcal | Białko: 74.3 g | Tłuszcz: 69.9 g | Węglowodany: 214.0 g |

 

Chcę spróbować wegańskiej diety!

Wróć do FitBloga

Polecane

Eiliv Sonas Aceron Aq Bdsvlgqa Unsplash
Dieta Karniwora
świetny sposób na odchudzanie czy zagrożenie dla zdrowia?
Dieta Karniwora – na czym polega i jak wpływa na zdrowie dieta mięsożercy Podczas gdy wśród najnowszych trendów żywieniowych coraz popularniejsze staje się eliminowanie z diety produktów…
#CodziennośćFitLab #Lifestyle #Porady #TrendyŻywieniowe
Bez Lovekrakow
Rozmowa
LoveKrakow.pl
Dieta pudełkowa wkrótce w każdym domu? Rozmowa dla LoveKrakow.pl – Z diety pudełkowej korzystają osoby, które nie chcą marnotrawić czasu na gotowanie. Są to…
#Aktualności #CodziennośćFitLab #TrendyŻywieniowe
Micheile Dot Com Zvprbbmt8qa Unsplash
Dlaczego catering dietetyczny się opłaca?
dieta pudełkowa sposobem na oszczędność pieniędzy
Dlaczego catering dietetyczny się opłaca? Catering dietetyczny to rozwiązanie, dzięki któremu łatwiej jest nam zdrowo się odżywiać i dbać o…
#CodziennośćFitLab #Porady #TrendyŻywieniowe
KODY RABATOWE LATO 2022! Aktualny cennik