marzec 30, 2022
5 najlepiej ocenianych dań w marcu 2022 Przedstawiamy kolejny wpis z naszego cyklu, w którym chcemy prezentować Wam zestawienia najwyżej ocenianych przez…5 stycznia 2022
Dzień jedzenia z FitLab catering – dieta Bezglutenowa i Bezlaktozowa 1800 kcal pod lupą

Symbol przekreślonego kłosa, czy butelki z mlekiem możemy spotkać na coraz większej liczbie artykułów żywnościowych. Dieta eliminująca gluten i laktozę zyskuje na popularności nie tylko wśród osób uczulonych na te składniki, ale także wśród tych, którzy nie mają wyraźnych wskazań lekarskich. Bezglutenowy i bezlaktozowy program żywieniowy zalecany jest dla osób, które zaobserwowały u siebie dolegliwości po spożyciu produktów bogatych w to specyficzne białko pszenicy lub mleczny cukier, a po ich wyeliminowaniu odczuwają zauważalną poprawę. Z takim rozwiązaniem żywieniowym powinny zapoznać się również osoby w początkowym okresie celiakii, cierpiące na Hashimoto oraz te, leczące zespół jelita drażliwego. Dieta bezglutenowa zakłada całkowite wyeliminowanie przetworów zawierających pszenicę, żyto, czy jęczmień, a bezlaktozowa całkowicie wyklucza nabiał. Jak powinna wyglądać ta specyficzna, odpowiednio zbilansowana dieta?
Przyjrzyjmy się bliżej dziennemu jadłospisowi Diety Bezglutenowej i Bezlaktozowej 1800 kcal.
No1/ Śniadanie – Komosanka z jabłkami i bakaliami
Wartości odżywcze:
412 kcal | Białko: 11.9g | Tłuszcz: 14.3g | Węglowodany: 58.8g |
Alergeny: Orzechy, soja.
Płatki zbożowe z dodatkiem mleka to dla wielu baza pożywnego, porannego posiłku, który daje uczucie sytości i energię na cały dzień. Jak stworzyć alternatywę dla klasycznej, mlecznej owsianki eliminując gluten i laktozę, bez utraty wartości odżywczych? Proponujemy komosankę z dodatkiem mleka roślinnego, mnóstwa orzechów, żurawiny, jabłek i miodu. Osoby stosujące dietę bezglutenową i bezlaktozową ze względu na wykluczenie nabiału i większości zbóż powinny szczególnie zwrócić uwagę na właściwą podaż wapnia, witaminy D, magnezu, cynku czy błonnika. Użyte w naszym śniadaniu mleko sojowe i orzechy są bardzo dobrym źródłem zarówno wapnia, jak i magnezu, a bakalie- błonnika. Komosa ryżowa choć nie należy do zbóż, może z powodzeniem zastąpić płatki owsiane. Pomimo niewielkiej kaloryczności, jest bardzo sycąca, co zawdzięcza znacznej ilości dobrze przyswajalnego białka. Nasza komosanka to zdecydowanie dobry start!
No2/ II śniadanie – Tarta gryczana z konfiturą z czerwonej cebuli, buraczkami i wegańską fetą
364 kcal | Białko: 7.5g | Tłuszcz: 24.8g | Węglowodany: 27.9g |
Alergeny: Jaja
Czy mąka gryczana jest zdrowa? Bardzo zdrowa! Czy nasza tarta gryczana z konfiturą z cebuli, burakami i wegańską fetą jest zdrowa i pyszna? Zdecydowanie! 🙂 Mąka gryczana, jako że powstaje z ziarna gryki, odznacza się podobnymi jak kasza gryczana właściwościami. Jest bogata w magnez, potas, sód, miedź, wapń, selen oraz witaminy z grupy B. Uważa się, że białko gryki jest jednym z najlepszych źródeł białka występującego w roślinach i zawiera komplet aminokwasów. Cennym składnikiem obecnym w mące gryczanej jest również mangan, który ułatwia przyswajanie wapnia w organizmie i pomaga utrzymać mocne kości, co w diecie pozbawionej nabiału jest bardzo cenne. Tak przygotowana tarta w zestawie z burakami, rukolą, cebulową konfiturą i roślinnym serem feta, to idealne połączenie smaków i pyszne, zdrowe drugie śniadanie.
No3/ Obiad – Pikantna wieprzowina imbirowa z kasza jaglaną i surówką z czerwonej kapusty z masłem orzechowym
454 kcal | Białko: 32.4g | Tłuszcz: 16.3g | Węglowodany: 44.7g |
Alergeny: Orzeszki ziemne (arachidowe), ryby
Lubimy czerpać z kuchni świata, a kuchnia azjatycka jest jedną z największych skarbnic kulinarnych inspiracji. W naszej obiadowej propozycji spotkacie marynowany imbir, kiełki fasoli mung, orzeszki ziemne, chilli i kolendrę, ale także bardziej lokalny akcent, jak czerwona kapusta i kasza jaglana. U osób zmagających się z alergią na gluten może dochodzić do uszkodzenia błony śluzowej jelita, kosmków jelitowych i gorszego wchłaniania witamin czy składników mineralnych. Aby zminimalizować niedobory, dieta powinna być bogata w wysoko odżywcze produkty będące źródłem cennych dla organizmu składników. Stąd zamiast białego ryżu, typowego dla kuchni Dalekiego Wschodu stawiamy na kaszę jaglaną. Poza mnóstwem witamin (m.in B1, B2, B6) oraz minerałów (zwłaszcza miedzi i żelaza) Kasza ta jest lekkostrawna, więc doskonała dla osób mających problemy z wątrobą, czy jelitami. Choć kultowy “chińczyk” kojarzymy raczej z tłustymi, smażonymi potrawami z dużą ilością soli, w naszym wydaniu jest smaczny i zdrowy 🙂
No4/ Podwieczorek – Smoothie mango z ananasem
Wartości odżywcze:
196 kcal | Białko: 7.3g | Tłuszcz: 4.4g | Węglowodany: 31.8g |
Alergeny: Soja
Warzywa i owoce z natury są bezglutenowe i bezlaktozowe, a więc bez obaw możemy włączać je do diety i dla naszego zdrowia powinniśmy to robić jak najczęściej! W tym dniu przygotowaliśmy koktajl tropikalny z mango, ananasem i dodatkiem mleka roślinnego Ciekawostką jest fakt, że za twórcę smoothie uważa się Stephena Kunau, który opracował recepturę owocowego koktajlu właśnie z powodu na alergie i nietolerancje pokarmowe. Jako nastolatek pracował w restauracji z mlecznymi koktajlami, których nie mógł próbować ze względu m. in na cukrzycę i alergię na białko. Postanowił odtworzyć koktajl bez dodatku cukru i mleka i tak powstała istna bomba witaminowa w postaci smoothie. Zdrowie Stephana Kunau!
No5/ Kolacja – Sałatka z makaronem bezglutenowym, indykiem, cukinią, suszonymi pomidorami, papryką i dressingiem bazyliowym
Wartości odżywcze:
381 kcal | Białko: 29.5g | Tłuszcz: 6.8g | Węglowodany: 50.5g |
Alergeny: Gorczyca
Dania z makaronem w roli głównej to dla wielu osób ulubiona propozycja na obiad, czy kolację. Na szczęście eliminując gluten z naszej diety nie musimy rezygnować z nich zupełnie. W naszym cateringu korzystamy z różnego rodzaju dostępnych na rynku makaronów bezglutenowych, m.in kukurydzianych, z ciecierzycy, ryżowych, gryczanych, czy z fasoli mung. Nietolerancja glutenu, czy laktozy może powodować, że organizm ma większe zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy. Ich niedoborom może zapobiec codzienna porcja bogatych w wartości odżywcze warzyw i owoców, które konsekwentnie uwzględniamy we wszystkich naszych posiłkach: od rana do wieczora.
Podsumujmy
Nasza dieta Bezglutenowa i Bezlaktozowa to najlepsza opcja dla osób zmagających się z alergią na zbożowe białko jakim jest gluten lub z nietolerancją na mleczny cukier – laktozę. Może przyczyniać się do poprawy samopoczucia u tych, którzy zaobserwowali nadwrażliwość na te związki, zwiększać komfort jedzenia i jednocześnie dostarczać cennych wartości odżywczych. Warto jednak zaznaczyć, że jest to dieta lecznicza, eliminacyjna, w związku z czym nie ma konieczności stosowania jej przez osoby zdrowe, którym zależy np. na zredukowaniu masy ciała.
Jak dieta Bezglutenowa i Bezlaktozowa przedstawia się w liczbach?
Mamy ustalone widełki wartości odżywczych, których nie przekraczamy.
Kalorie: 1800 kcal | Białko: 20- 25 % | Tłuszcz: 30-35 % | Węglowodany: 45-50 % |
Z dietą Bezglutenową i bezlaktozową tego konkretnego dnia dostarczamy:
Kalorie: 1807 kcal | Białko: 88.5 g | Tłuszcz: 66.6 g | Węglowodany: 213.7 g |
Polecane


kwiecień 28, 2021
Dzień jedzenia z FitLab catering – dieta Wege z rybami 1800kcal pod lupą Dieta wegetariańska z rybami to nasza propozycja nie tylko dla zadeklarowanych peskatarian, ale także…
marzec 22, 2022
“Siła Kobiecości. Jak radzić sobie ze stresem…” – FitLab po raz kolejny wspiera Konferencję Kobiet w Krakowie 16 marca w Krakowie odbyła się kolejna już edycja konferencji “Siła Kobiecości.” Tak jak poprzednio…