październik 31, 2022
Czym są superfoods i dlaczego warto je znać? Przełom października i listopada to czas zwiększonej zachorowalności na wszelkiego rodzaju infekcje i test dla…19 sierpnia 2020
Dlaczego warto zwiększyć ilość warzyw w diecie?
Warzywa to niezbędny element zdrowej diety. Mają wiele właściwości zdrowotnych oraz liczne wartości odżywcze – mogą pomóc w zapobieganiu wielu chorobom, takim jak zawał, udar, a nawet nowotwory. Co więcej, powinny stanowić połowę każdego spożywanego przez nas posiłku. Jedzenie warzyw spowalnia bowiem procesy starzenia, pozytywnie wpływa na wygląd sylwetki, skóry i włosów, a także poprawia samopoczucie. Warzywa nie tylko chronią więc przed chorobami, ale także sprawiają, że jesteśmy szczęśliwsi. Postanowiliśmy, w związku z tym, przyjrzeć się dokładniej powodom dla, których warto zwiększyć ilość warzyw w diecie.
1. Warzywa a odporność organizmu
Warzywa to prawdziwe bomby witaminowo – mineralne, zawierające łatwo przyswajalne przez organizm składniki odżywcze. To właśnie witaminy oraz minerały chronią organizm przed infekcjami, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Szczególną rolę we wzmacnianiu odporności przypisuje się witaminie C, w którą obfitują zarówno warzywa (brokuły, brukselka, kalafior, cebula, szpinak, szparagi, ziemniaki). Warto pamiętać, że witamina C nie zapobiega bezpośrednio infekcjom bakteryjnym, czy wirusowym, natomiast wyraźnie skraca czas trwania choroby oraz zmniejsza nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości. Dzieje się tak poprzez aktywowanie przez witaminę C systemu immunologicznego, a dokładnie poprzez pobudzanie namnażania się i wzrostu limfocytów T oraz B, czyli białych krwinek, odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji zarówno bakteryjnych, jak i wirusowych. Dlatego też przede wszystkim w sezonie jesienno – zimowym, a najlepiej przez cały rok, warto regularnie spożywać warzywa bogate w witaminę C, aby wzmocnić swoją odporność i ustrzec organizm przed złapaniem niechcianej infekcji. Witamina C uszczelnia także śródbłonek naczyń krwionośnych, pomaga w gojeniu skaleczeń i ran, utrzymuje w zdrowiu zęby i dziąsła jak również pomaga w przyswajaniu żelaza.
2. Warzywa przepisem na młodość
Już od 25 roku życia więcej komórek w ludzkim organizmie obumiera, w stosunku do nowopowstających. Ten proces nazywamy po prostu starzeniem. Choć nie ma możliwości powstrzymania go, to właśnie jedzenie warzyw i owoców pozwala go spowolnić. Wszystko dzięki witaminom A, C i E, które są silnymi przeciwutleniaczami, zwalczającymi wolne rodniki – aktywne cząstki, które pojawiają się w naszych organizmach na skutek przemian metabolicznych, a także stresu, zanieczyszczeń powietrza, czy palenia papierosów. Wolne rodniki zmieniają strukturę DNA i przyspieszają procesy starzenia, stąd im ich mniej, tym my starzejemy się wolniej. Mogą również odgrywać istotną rolę w powstawaniu zmian nowotworowych. Z kolei wspomniana witamina E – nazywana przecież witaminą młodości – ogólnie wpływa korzystnie na naszą skórę, włosy, paznokcie – czyli to, że wyglądamy młodziej.
3. Rola warzyw w utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała i szczupłej sylwetki
Idealnym sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę jest błonnik, którego wysoka zawartość cechuje właśnie warzywa. Błonnik pokarmowy reguluje poziom glukozy w organizmie – opóźnia przemianę węglowodanów, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Udowodniono także, że spożycie błonnika ma wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów układu pokarmowego np. nowotworów jelita grubego. Zdaniem naukowców i dietetyków, dieta bogata w błonnik pokarmowy przyczynia się do lepszego kontrolowania masy ciała m.in. ze względu na to, że zmniejsza on obojętność energetyczną posiłków, umożliwia spożywanie mniejszych porcji pokarmów i zapewnia dłuższe uczucie sytości. Jeśli chcesz więc cieszyć się szczupłą sylwetką, zadbaj o to, aby twoja codzienna dieta obfitowała przede wszystkim w warzywa.
4. Dieta bogata w warzywa pomaga zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego
Zwiększone spożycie produktów roślinnych jest jednym z najistotniejszych czynników chroniących nas przed chorobami serca. Warzywa są więc sprzymierzeńcami w walce o mocne serce i zdrowy układ krwionośny. Ich dobroczynne działanie na układ sercowo – naczyniowy, a dokładnie występującego w nich błonnika pokarmowego, związane jest przede wszystkim z hamowaniem powstawania frakcji tak zwanego „złego” cholesterolu (LDL). Błonnik pokarmowy, występujący naturalnie w warzywach, wiążąc się z cholesterolem oraz kwasami żółciowymi, zmniejsza ich wchłanianie z jelit do krwi, jednocześnie ułatwiając ich wydalanie z organizmu, dzięki czemu całkowita pula cholesterolu oraz kwasów żółciowych w krążącej krwi znacznie maleje. Dlatego też systematyczne spożywanie warzyw, które obfitują w błonnik chroni organizm przed hiperlipidemią, miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym oraz groźną dla zdrowia i życia chorobą wieńcową.
5. Co zrobić żeby jeść więcej warzyw?
Od 2016 r. warzywa i owoce stanowią podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej rekomendowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. To znaczy, że warzywa warto jeść codziennie w jak największej ilości, tak by stanowiły co najmniej połowę tego, co ląduje na talerzu. Zgodnie z zaleceniami dietetyków, warzywa powinny być częścią prawie wszystkim posiłków. Zgodnie ze wspomnianą PZŻ należy jeść 5 porcji warzyw każdego dnia. Podczas ich jedzenia nie musimy mocno się ograniczać, ponieważ ich kaloryczność jest niewielka. Zaleca się spożywanie przynajmniej ½ kg warzyw na dobę, ale należy włączać je do diety stopniowo. Nie jest dobrym pomysłem rzucanie się od razu na wielkie ilości szpinaku czy jarmużu. Zdecydowanie lepiej powoli przyzwyczajać organizm do zmian w diecie. Bardzo ważne jest też przygotowywanie i spożywanie posiłków warzywnych, które będą różnorodne i ciekawe. Dobrym pomysłem będą więc chociażby warzywne koktajle i smoothie. Pamiętajmy też, że warzywa mogą być także doskonała przekąską. Mowa tu chociażby o słupkach marchewki i ogórka z hummusem czy pokrojonej papryce lub makaronie z cukinii.
Chcesz zacząć?
Jeśli nie masz pewności czy dasz radę samodzielnie wprowadzić zmiany w codziennej diecie – chętnie Ci pomożemy! Warzywa i owoce są podstawą wszystkich posiłków w naszym cateringu dietetycznym. Robimy wszystko aby nasze dania były różnorodne i nie powtarzały się zbyt często. Z chęcią zadbamy o to aby Twoja dieta była bogata w warzywa, a forma ich podania była zróżnicowana. Zadzwoń do nas już dziś i poproś Asię – naszego dietetyka – o pomoc w wyborze diety najlepiej pasującej do Twoich potrzeb.
Polecane

kwiecień 14, 2021
Chcesz schudnąć? Wystrzegaj się tych błędów! Jak szybko i skutecznie schudnąć? To jedno z najpopularniejszych pytań odnośnie diety w Internecie. Czy…
lipiec 06, 2022
Dlaczego catering dietetyczny się opłaca? Catering dietetyczny to rozwiązanie, dzięki któremu łatwiej jest nam zdrowo się odżywiać i dbać o…