luty 25, 2022
Dieta wegańska to propozycja dla wszystkich tych, którzy chcieliby ze swojego jadłospisu zupełnie wykluczyć… Czytaj dalejNowość
Dieta wegan
Od 46,00zł
Dieta wegańska to tzw. radykalny wegetarianizm, gdyż zakłada całkowitą rezygnację ze wszystkich produktów odzwierzęcych, w tym także jaj, nabiału, a nawet miodu. Dieta roślinna, o ile właściwie skomponowana, niesie ze sobą ogrom zalet zdrowotnych - od ochrony przed próchnicą po mniejsze ryzyko występowania chorób nowotworowych. Coraz więcej ludzi z pobudek zdrowotnych, moralnych czy światopoglądowych przechodzi na dietę wegańską, która jest świetnym sposobem również na to, by szybko i na stałe schudnąć. W naszej diecie wegańskiej znajdziecie przede wszystkim świeże i przetworzone, sezonowe warzywa oraz owoce, nasiona roślin strączkowych, wegański nabiał, tofu, syrop klonowy, zdrowe tłuszcze pod postacią orzechów, pestek i nasion aby Wasza dieta była pełnowartościowa i dobrze zbilansowana. Czytaj więcej
ZamówNie jesteś pewien czy to odpowiednia dieta dla Ciebie?
KalkulatorWłaściwości diety wegan

Rozkład makroskładników w diecie Wegańskiej:
białko: 15-20%, tłuszcze 30-35% i węglowodany 49-54%.
Głównym wykluczeniem diety wegańskiej jest każdy rodzaj produktów zwierzęcych, czyli mięso, jaja, nabiał oraz te pochodzące pośrednio od zwierząt, jak choćby miód. U nas zastępujemy je zdrowymi, pełnowartościowymi oraz wysokiej jakości substytutami.
Wegańska dieta pudełkowa od FitLab catering skupia się na odpowiednim zbilansowaniu jadłospisu za pośrednictwem nasion strączkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób), a także produktów sojowych (tofu, tempeh, mleko sojowe, itp.), będących głównym źródłem białka w tak skonstruowanej diecie.
Kolejnym ważnym składnikiem codziennego menu wegan korzystających z naszej oferty są tłuszcze roślinne (oleje roślinne, orzechy, nasiona, pestki, awokado). Warto także pamiętać, że orzechy i pestki stanowią źródło białka, witamin, cennych przeciwutleniaczy i potencjalnie niedoborowych składników (wapnia, żelaza i kwasów tłuszczowych omega-3).
Innym istotnym elementem jadłospisu weganina korzystającego z oferty FitLab są produkty zbożowe, które dostarczają organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania, błonnika pokarmowego, witamin (np. witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego) i składników mineralnych (np. cynk, żelazo). Zboża, takie jak komosa ryżowa czy amarantus, stanowią również niezwykle wartościowe źródło białka.
Nie można oczywiście też zapomnieć o podstawowych składnikach każdej diety zdrowo zbilansowanej diety – warzywach i owocach, które u nas pojawiają się we wszystkich posiłkach. Dostarczają one organizmowi błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i substancji o działaniu antyoksydacyjnym.
Zastanawiasz się jaka jest przykładowa dieta wegańska? Co jeść? Postaw na dietę wegańską ze sprawdzonego cateringu dietetycznego i ciesz się zdrowiem, piękną sylwetką oraz doskonałym samopoczuciem! Dieta wegańska od FitLab catering dostępna z dowozem w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Katowicach, Łodzi, Zakopanem, Tarnowie, Bielsku-Białej, Nowym Sączy, Olkuszu oraz ich okolicznych miejscowościach. Jesteśmy już w ponad 700 miejscowościach.
Tydzień 16.05 – 22.05
Poniedziałek:
No1 Cebulowa pasta z ciecierzycy z warzywami i pieczywem pełnoziarnistym
No2 Fit monte
No3 Chili sin carne z brązowym ryżem
No4 Sałatka z zieloną soczewicą, czerwoną kapustą, jabłkiem, marchewką, sałatą lodową i dressingiem orzechowym
No5 Orientalna zupa z tofu kapustą pak choi i grzybami mun
Wtorek:
No1 Czekoladowa wegańska frittata z twarożkiem straciatella z tofu i dżemem bananowo-pomarańczowym
No2 Socca z bakłażanem, oliwkami, wegańskim parmezanem i pesto z suszonych pomidorów
No3 Klopsiki roślinno-buraczane z Dobrą Kalorią w sosie kokosowym z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką
No4 Grillowana cukinia z cytrynową komosą, wegańską fetą, papryką, roszponką i prażonymi orzechami włoskimi
No5 Kapuśniak po indyjsku z czarną soczewicą
Środa:
No1 Pukkola z jabłkami, bananem, orzechami, nasionami dyni i żurawiną
No2 Tarta gryczana z konfiturą z czerwonej cebuli, burakiem i wegańską fetą
No3 Pikantny tempeh imbirowy z kasza bulgur i surówką z czerwonej kapusty z masłem orzechowym
No4 Smoothie truskawkowo-pomarańczowe z bananem i nasionami chia
No5 Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, suszonymi pomidorami, wegańską mozzarellą cukinią i dressingiem bazyliowym
Czwartek:
No1 Wiosenny wegański twarożek z warzywami i pieczywem pełnoziarnistym
No2 Pudding ryżowy z musem malinowo-porzeczkowym i płatkami migdałów
No3 Lasagne ze szpinakiem i roślinnym mielonym z Dobrej Kalorii
No4 Buddha bowl z ciecierzycą, kaszą kuskus, kurkami, jarmużem, brokułem i marchewką z dressingiem tajskim
No5 Krem z zielonych warzyw ze szparagami
Piątek:
No1 Jaglanka z konfiturą z owoców leśnych i prażonymi płatkami migdałów
No2 Sałatka z kaszą orkiszową, bakłażanem, wegańską mozzarellą, orzechami, granatem i dressingiem tahini
No3 Pulpety z ciecierzycy w ziołowym pesto, ziemniaczki i surówka z kopru włoskiego z orzechami włoskimi i bazylią
No4 Krem z pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem
No5 Kofta z tofu z sałatką warzywną z oliwkami i dipem jogurtowo-miętowym
Sobota:
No1 Wegańska frittata z papryką i cukinią z pastą z zielonego groszku i pieczywem pełnoziarnistym
No2 Muffinki czekoladowe z sałatką owocową i orzechami
No3 Spaghetti bolognese z czerwonej soczewicy z wegańskim parmezanem
No4 Gulasz z burakami po burgundzku z zieloną soczewicą
No5 Sałatka z grillowanym tofu, fasolką szparagową, warzywami i dressingiem musztardowym
Niedziela:
No1 “Szakszuka” z wegańską fetą, pastą ze szpinaku i pieczywem pełnoziarnistym
No2 Fit panna cotta z musem z czarnej porzeczki i gorzką czekoladą
No3 Kotlety roślinne z Dobrej Kalorii na pieczonych warzywach z sosem z suszonych pomidorów
No4 Sałatka z warzywami, pieczoną fasolą, pepitkami, parmezanem wegańskim i płatkami migdałów
No5 Wegański ramen
*UWAGA – posiłki dla wariantu o kaloryczności 1.200 kcal mogą nieznacznie się różnić od tych prezentowanych powyżej.
W tej diecie mogą występować następujące alergeny:
-
zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień́, owies, orkisz, kamut) i wyroby z nich,
-
seler,
-
orzeszki ziemne (arachidowe),
-
soja,
-
orzechy: laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, pistacje/orzechy pistacjowe, makadamia,
-
gorczyca,
-
musztarda,
-
nasiona sezamu,
-
łubin,
-
dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworzonych ziemniakach).
Dzień próbny
1200 kcal | 1500 kcal | 1800 kcal | 2000 kcal | 2500 kcal |
---|---|---|---|---|
46 | 50 | 52 | 54 | 57 |
Cennik standardowy
1200 kcal | 1500 kcal | 1800 kcal | 2000 kcal | 2500 kcal |
---|---|---|---|---|
65 | 71 | 73 | 75 | 81 |

Klienci o FitLab Catering:
Poznaj opinie i rekomendacje osób, które korzystają z naszych diet pudełkowych.
PS. Dziękujemy za zaufanie, życzymy smacznego i pozdrawiamy naszych Klientów!
