czerwiec 29, 2021
Dieta z niskim indeksem glikemicznym (LOW IG) jest planem żywieniowym dedykowanym wszystkim tym, którzy… Czytaj dalejDieta z niskim indeksem glikemicznym (LOW IG)
Od 77zł 54zł
Dieta low IG, znana także jako dieta z niskim indeksem glikemicznym, to specjalistyczne podejście do zdrowego odżywiania, idealne dla osób zmagających się z insulinoopornością, cukrzycą, przemęczeniem, nadmierną sennością oraz napadami głodu. Dieta low IG jest skoncentrowana na doborze i obróbce termicznej produktów spożywczych, dzięki czemu pomaga obniżyć i ustabilizować poziom glukozy we krwi. Ponadto, dieta low IG, utrzymując stabilny poziom cukru we krwi, pomaga zachować regularność posiłków i eliminuje napadowe łaknienie. Jest to zatem doskonała opcja dla tych, którzy szukają skutecznej diety redukcyjnej. Wspieranie utrzymania prawidłowej glikemii przyczynia się do poprawy pracy układu sercowo-naczyniowego. W swojej walce z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, wybierając dietę low IG, nie tylko ułatwisz sobie kontrolę nad poziomem cukru we krwi, ale także przyczynisz się do poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Skuteczność diety low IG w zarządzaniu poziomem glukozy jest potwierdzona naukowo, co czyni ją odpowiednim wyborem dla osób poszukujących zdrowego stylu życia i kontrolowanego odżywiania. Czytaj więcej
ZamówNie jesteś pewien czy to odpowiednia dieta dla Ciebie?
KalkulatorWłaściwości Diety z niskim indeksem glikemicznym

Rozkład makroskładników w diecie z niskim indeksem glikemicznym
Białka: 20-24%, tłuszcze: 35-40%, węglowodany: 40-43%
Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem określającym jak szybko wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu. Założeniem diety LOW IG jest stosowanie produktów o niskim oraz średnim indeksie glikemicznym; warzyw, owoców, nabiału, mięsa, ryb, jaj, produktów pełnoziarnistych czy nasion roślin strączkowych oraz podawanie ich określonej obróbce termicznej w trakcie przygotowywania, jak i przed spożyciem. Eliminacji podlega cukier, miód, a w zamian za to stosujemy ich odpowiedniki takie jak ksylitol, erytrytol, stewia oraz syrop z agawy.
Dobór odpowiednich technik kulinarnych oraz produktów pozwala nam na prawidłowe zbilansowanie diety, której indeks glikemiczny pozostanie na odpowiednio niskim poziomie. Dania komponujemy w taki sposób, aby w każdym znajdowało się dobre źródło białka oraz zdrowe tłuszcze takie jak np. nasiona, orzechy czy pestki, które obniżają indeks glikemiczny całej potrawy. Co szczególnie istotne w tym przypadku – założenia diety z niskim indeksem glikemicznym sugerują, że potrawy najpierw schłodzone i podgrzane dopiero przed zjedzeniem charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym niż te, które spożywamy zaraz po przygotowaniu. Okazuje się więc, że jest to dieta wręcz stworzona do przygotowania przez catering dietetyczny.
Dieta z niskim indeksem glikemicznym od FitLab catering to świetne rozwiązanie zarówno dla osób, które muszą kontrolować poziom cukru we krwi, jak i tych, które po prostu chcą przestać podjadać, a dzięki nabyciu nowych nawyków żywieniowych również kontrolować swoją wagę i poziom energii w ciągu dnia.
Tydzień 05.06 – 11.06
Poniedziałek:
No1 Crunch gryczany z malinowym twarożkiem, owocami i orzechami
No2 Omlet z kurkami, pieczywem pełnoziarnisty i sosem tymiankowym
No3 Kotleciki z indyka z kaparami, z kaszą bulgur, sosem musztardowym i surówką warzywną
No4 Sałatka z tuńczykiem, czarnym ryżem, selerem naciowym, słonecznikiem i dressingiem balsamico
No5 Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami
Wtorek:
No1 Orkiszanka chałwowa z owocami leśnymi i orzechami laskowymi
No2 Pizza na razowym spodzie z indykiem, warzywami, pieczarkami i ketchupem z cukinii
No3 Kurczak w sosie limonkowo-tymiankowym z ziemniakami i fasolką szparagową z pesto
No4 Zielone smoothie z truskawkami i orzechami
No5 Sałatka z serkiem wędzonym,, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, szpinakiem i dressingiem cytrynowym
Środa:
No1 Twarożek z gomasio z warzywami i pieczywem pełnoziarnistym
No2 Sałatka z kaszą pęczak, marchewką, bakłażanem, papryką, oliwkami, parmezanem i orzechami
No3 Polędwiczki wieprzowe z duszonymi porami i warzywnymi frytkami
No4 Twarogowy deser z płatkami owsianymi i śliwkowym „karmelem”
No5 Laksa z dorszem i papryką
Czwartek:
No1 Hummus szpinakowy z wędliną z indyka, warzywami i pieczywem pełnoziarnistym
No2 Gryczany budyń kakaowy z musem malinowym i gorzką czekoladą
No3 Pulpeciki wieprzowo-wołowe po koreańsku z sezamem, brązowym ryżem i surówką z kapusty
No4 Sałatka z kurczakiem,młodymi ziemniakami, pieczonym kalafiorem, papryką, cebulą i ogórkiem małosolnym
No5 Tarta z łososiem, brokułami i sosem czosnkowym
Piątek:
No1 Złota owsianka z orzechami i musem truskawkowo-porzeczkowym
No2 Wytrawne muffinki z rukolą, suszonymi pomidorami i dresingiem ziołowym
No3 Łosoś z salsą mango, kaszą jęczmienną z warzywami i kalafiorem romanesco
No4 Zupa fasolkowa z kurczakiem, ziemniakami i koperkiem
No5 Sałatka grecka z warzywami, oliwkami, fetą, prażonymi pestkami dyni i grzankami
Sobota:
No1 Fit angielskie śniadanie z jajkiem, fasolką w sosie pomidorowym, grillowanymi warzywami i pieczywem pełnoziarnistym
No2 Pudding chia z wiśniami
No3 Pad thai z kurczakiem, warzywami i makaronem ryżowym
No4 Sałatka z komosą ryżową, mozzarellą, ogórkiem, pomidorami i dressingiem bazyliowym
No5 Zupa z brukselką i ziemniakami
Niedziela:
No1 Tapenada oliwkowa z warzywami, słonecznikiem i chlebem pełnoziarnistym
No2 Ciasto kruche z sezonowymi owocami
No3 Rolada rzymska z ziemniakami i sosem grzybowym z tymiankiem i surówka z czerwonej kapusty z pietruszką
No4 Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, fetą i sosem ziołowym
No5 Ryba po grecku
*UWAGA – posiłki dla wariantu o kaloryczności 1.200 kcal mogą nieznacznie się różnić od tych prezentowanych powyżej.
W tej diecie mogą występować następujące alergeny:
-
zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut) i wyroby z nich,
-
seler,
-
jaja,
-
ryby,
-
orzeszki ziemne (arachidowe),
-
soja,
-
mleko,
-
orzechy: laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, pistacje/orzechy pistacjowe, makadamia,
-
gorczyca,
-
musztarda,
-
nasiona sezamu,
-
łubin,
-
skorupiaki,
-
dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworzonych ziemniakach).
Dzień próbny
1200 kcal | 1500 kcal | 1800 kcal | 2000 kcal | 2500 kcal |
---|---|---|---|---|
54 | 58 | 60 | 62 | 64 |
Cennik standardowy
1200 kcal | 1500 kcal | 1800 kcal | 2000 kcal | 2500 kcal |
---|---|---|---|---|
77 | 83 | 85 | 87 | 91 |

Klienci o FitLab Catering:
Poznaj opinie i rekomendacje osób, które korzystają z naszych diet pudełkowych.
PS. Dziękujemy za zaufanie, życzymy smacznego i pozdrawiamy naszych Klientów!
