Nowość
Dieta FODMAP / Low-Fodmap
Od 79zł 55zł
Dieta FODMAP to obecnie najlepsza znana nauce opcja dla osób, które potrzebują szczególnego wsparcia przy zespole jelita drażliwego (IBS), zespole rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO), ale także dla wszystkich, których dotykają nieprzyjemności ze strony układu pokarmowego po spożyciu określonej grupy produktów. Dzięki wykluczeniu z diety produktów bogatych w fodmap, a jednocześnie dostarczając organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych realnie wpływamy na polepszenie pracy przewodu pokarmowego i złagodzenie dokuczliwych objawów ze strony nadwrażliwych jelit. Czytaj więcej
ZamówNie jesteś pewien czy to odpowiednia dieta dla Ciebie?
KalkulatorWłaściwości diety FODMAP

Rozkład makroskładników w diecie FODMAP:
białko 20-25%, tłuszcze 30-35%, węglowodany 45-50%.
Dieta Low FODMAP to program żywieniowy zakładający ograniczenie w diecie pokarmów zawierających słabo wchłanialne, za to silnie fermentujące krótkołańcuchowe węglowodany. W języku angielskim grupa tych związków określana jest jako: Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides and Polyols.
Do produktów FODMAP należą:
- fruktoza – obecna w miodzie, syropie z agawy, owocach świeżych i suszonych, syropie glukozowo- fruktozowym i w produktach, które go zawierają
- laktoza – mleczny cukier, występuje w nabiale
- fruktany – polimery fruktozy obecne w zbożach (np. pszenicy, życie), czosnku, cebuli, czy szparagach
- galaktany – polimery galaktozy występujące głównie w nasionach roślin strączkowych
- poliole – tzw. alkohole cukrowe będące substancjami słodzącymi (ksylitol, erytrol, czy sorbitol).
Związkom zaliczanym do grupy FODMAP przypisuje się nadmierne absorbowanie wody w jelicie cienkim, które powodujące bóle brzucha i uczucie przelewania. W jelicie grubym natomiast zwiększają produkcję wzdęciogennych gazów nasilając przykre dolegliwości u osób cierpiących na IBS.
Komponując posiłki z wykluczeniem produktów bogatych w fodmap minimalizujemy ryzyko wystąpienia dolegliwości brzusznych. W naszej diecie Low FODMAP ograniczamy produkty będące źródłem laktozy i glutenu, nasiona roślin strączkowych, niektóre warzywa (w tym cebula i czosnek) i owoce. Pomimo licznych wykluczeń skomponowaliśmy urozmaiconą i prawidłowo zbilansowaną dietę, która ma za zadanie wyciszyć twoje jelita i przywrócić przyjemność z jedzenia.
Tydzień 05.06 – 11.06
Poniedziałek:
No1 Jogurtowa sałatka z ziemniakami, kurczakiem i selerem naciowym z pieczywem bezglutenowym
No2 Fit muffinki z jagodami i twarożkiem waniliowym
No3 Kotleciki z indyka z kaparami z sosem musztardowym, komosą ryżową i surówką z marchewki
No4 Smoothie z bananem, pomarańczą, natką pietruszki
No5 Pasta z bakłażana i marchewki z bezglutenowymi nachosami i pomidorową salsą
Wtorek:
No1 Jaglanka chałwowa z owocami i orzechami laskowymi
No2 Pizza na gryczanym spodzie z papryką i indykiem z ketchupem z cukinii
No3 Kurczak w sosie limonkowo-tymiankowym z puree ziemniaczano-selerowym i fasolką szparagową z pesto
No4 Koktajl truskawka, seler naciowy, szpinak i orzechy
No5 Sałatka z serkiem bez laktozy, komosą, pomidorkami, cukinią, bakłażanem, ogórkiem i szpinakiem
Środa:
No1 Twarożek bez laktozy z gomasio, warzywami i pieczywem bezglutenowym
No2 Sałatka z kaszą gryczaną, warzywami, oliwkami, parmezanem, orzechami i dressingiem musztardowym
No3 Makaron ryżowy z sezamem i dymką, tajski sos z pulpecikami drobiowymi
No4 Fit banoffe
No5 Szaszłyki z kurczakiem, warzywami, pieczarkami i dipem jogurtowo-miętowym
Czwartek:
No1 Zapiekana owsianka bezglutenowa z jogurtem jagodowym i owocami
No2 Spring Rolls’y z warzywami, tofu i dressingiem pomarańczowo-orzechowym
No3 Gnocchi z sosem bolognese i parmezanem
No4 Smoothie marchewkowo-bananowe
No5 Wytrawne racuchy z kurczakiem i warzywami z keczupem z cukinii
Piątek:
No1 Omlet z jarmużem i pomidorami, sos typu Ajvar i pieczywo bezglutenowe
No2 Wytrawne muffinki z suszonymi pomidorami i sosem jogurtowo – ziołowym bez laktozy
No3 Łosoś w sosie koperkowym z kaszą jaglaną z papryką i marchewką baby na parze
No4 Zupa fasolkowa z kurczakiem, ziemniakami i koperkiem
No5 Risotto z cukinią, papryką, szpinakiem i gorgonzolą
Sobota:
No1 Pasta twarogowa ze szpinakiem z szynką, pieczywem bezglutenowym i warzywami
No2 Budda bowl z tempeh’em, komosą, jarmużem, fasolką szparagową, marchewką i sosem orzechowym
No3 Pad thai z kurczakiem, warzywami i makaronem ryżowym
No4 Gryczanka z żurawiną, orzechami i jogurtem waniliowym bez laktozy
No5 Podpłomyki a’la pizza z sosem pomidorowym, serem mozzarella i bazylią
Niedziela:
No1 Tapenada oliwkowa z warzywami, wędliną drobiową, słonecznikiem i chlebem bezglutenowym
No2 Granola pomarańczowa z jogurtem i owocami
No3 Spaghetti aglio olio z indykiem
No4 Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, fetą i sosem ziołowym
No5 Curry z jarmużem, tofu i komosą ryżową
*UWAGA – posiłki dla wariantu o kaloryczności 1.200 kcal mogą nieznacznie się różnić od tych prezentowanych powyżej.
W tej diecie mogą występować następujące alergeny:
- zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut) i wyroby z nich,
- seler,
- jaja,
- ryby,
- orzeszki ziemne (arachidowe),
- soja,
- mleko,
- orzechy: laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, pistacje/orzechy pistacjowe, makadamia,
- gorczyca,
- musztarda,
- nasiona sezamu,
- łubin,
- skorupiaki,
- dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworzonych ziemniakach).
Dzień próbny
1200 kcal | 1500 kcal | 1800 kcal | 2000 kcal | 2500 kcal |
---|---|---|---|---|
55 | 58 | 60 | 62 | 64 |
Cennik standardowy
1200 kcal | 1500 kcal | 1800 kcal | 2000 kcal | 2500 kcal |
---|---|---|---|---|
79 | 83 | 86 | 88 | 92 |
Klienci o FitLab Catering:
Poznaj opinie i rekomendacje osób, które korzystają z naszych diet pudełkowych.
PS. Dziękujemy za zaufanie, życzymy smacznego i pozdrawiamy naszych Klientów!
