luty 24, 2021
Dołącz do darmowego webinaru „Dieta to nie kara!” z naszą dietetyk Justyną Kochani FitLabowicze, często korzystacie z porad naszych dietetyków i sugerujecie się w codziennych wyborach ich…28 października 2020
Dieta wegetariańska – fakty i mity
Dieta wege z upływem czasu zyskuje na coraz większej popularności. Kolejne osoby decydują się wykluczyć mięso ze swojej diety ze względów etycznych, zdrowotnych, środowiskowych czy smakowych. W ciągu ostatnich dekad na temat wegetarianizmu powstało jednak wiele mitów i niedomówień, z którymi planujemy porządnie się rozprawić raz na zawsze.
Zacznijmy jednak od tego, że odmian wegetarianizmu czy też semi-wegetarianizmu, jak lubią go nazywać niektórzy, jest wiele. Ze swojej diety możemy wykluczyć nabiał i jajka lub tylko jeden z tych składników. Cześć wegetarian dopuszcza spożywania ryb (peskatarianizm) lub nawet sporadyczne spożywanie mięsa (fleksitarianizm). My jednak chcielibyśmy skupić się na najbardziej popularnym modelu czyli laktoowowegetarianizmie, który zakłada wykluczenie z diety mięsa i ryb, z jednoczesnym spożywaniem nabiału oraz jajek, czyli produktów odzwierzęcych. Zatem do dzieła!
MIT: Dieta wegetariańska jest uboga w białko
Zgodnie ze stanowiskiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska zapewnia nam prawidłowa podaż białka w diecie. I właśnie odpowiednie zbilansowanie jest kluczem do sukcesu. Zarówno nabiał jak i jajka są źródłem pełnowartościowego białka dostarczającego nam wszystkich niezbędnych aminokwasów. Białko w diecie wegetariańskiej możemy uzupełnić także z produktów roślinnych takich jak nasiona roślin strączkowych czy produkty sojowe typu tofu. W przypadku roślinnych źródeł białka pamiętajmy o odpowiednim skomponowaniu jadłospisu. W naszym menu powinny znaleźć się pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, nasiona oraz pestki. Właśnie to połączenie pomoże nam w stworzeniu kompletnego aminogramu białek roślinnych.
TO ZALEŻY: Niedobór witaminy B12
Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wpływa na obniżenie poziomu homocysteiny, która zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ponieważ uczestniczy w produkcji erytrocytów jej niedobory mogą prowadzić do anemii, której objawami są zmęczenie, osłabienie, brak apetytu czy zaburzenia pamięci. Możemy ją znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak mięso, ryby, mleko, produkty mleczne czy jajka dlatego też jej suplementacja jest konieczna w przypadku stosowania diety wegańskiej.
W kwestii wegetarian decyzja o suplementacji powinna być uzależniona po pierwsze od wyników badań, po drugie od ilości spożywanego nabiału oraz jajek. Jeżeli produkty te występują w diecie sporadycznie z dużym prawdopodobieństwem konieczne będzie włączenie dodatkowej suplementacji.
MIT: Dieta wegetariańska nie dostarcza odpowiedniej ilości żelaza
Żelazo w żywności występuje w dwóch postaciach – hemowej oraz niehemowej. Produkty pochodzenia roślinnego dostarczają nam żelazo w posianie niehemowej, charakteryzujące się mniejszą przyswajalnością i dużo większą wrażliwością na działanie składników tak jak np. szczawiany, które mogą wpłynąć na zmniejszenie wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego. W celu poprawienia biodostępności żelaza niehemowego do diety należy włączyć produkty bogate w witaminę C. Jej bogatym źródłem są warzywa i owoce tak jak natka pietruszki, papryka czerwona, warzywa kapustne, cytrusy czy czarne porzeczki.
Pomimo tego, że wegetarianie mają zmniejszone zapasy żelaza w organizmie, obserwuje się u nich także niższe stężenie ferrytyny – może mieć to nie tylko korzystny wpływ na zdrowie, ale także wpływa na poprawienie wchłaniania żelaza niehemowego w przewodzie pokarmowych. Pamiętajmy, że im bardziej urozmaicona będzie nasza dieta tym mniejsza szansa na wystąpienie niedoborów. Aby zwiększyć dostępność żelaza włączmy do naszej diety nasiona roślin strączkowych, tofu, pestki, nasiona, orzechy, komosę ryżowa oraz amarantus, pełnoziarniste produkty zbożowe i otręby, zielone warzywa, suszone figi oraz morele.
FAKT: prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie
Według badań Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) stosowanie diety wegetariańskiej czy wegańskiej zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory – zwłaszcza okrężnicy i raka prostaty, a także może zminimalizować ryzyko takich chorób jak otyłość, cukrzyca typu drugiego czy nadciśnienie tętnicze. Stosowanie diety wegetariańskiej przyczynia się także do zmniejszenia poziomu cholesterolu frakcji LDL i tym tym samym zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia. Prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska przyczynia się do spożywania większej ilości błonnika pokarmowego, witamin i minerałów pochodzących z warzyw i owoców, mniejszych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co niejednokrotnie ma wpływ na mniejszą masę ciała. Dodatkowo daje też satysfakcję z przyczynienia się do lepszego traktowania planety poprzez określone decyzje konsumenckie.
Podsumowując
Wegetarianizm może być dobrym wyborem żywieniowym jeżeli tylko dieta prowadzona jest świadomie. Kluczem do sukcesu jest umiejętne skomponowanie pełnowartościowych posiłków. Jeżeli jednak w tej kwestii potrzebujecie pomocy zachęcamy do zamówienia naszej diety Wege lub wege z rybami, które od lat komponujemy tak, żebyście nie musieli martwić się o swoje zdrowie 😉
Polecane

luty 16, 2021
Dieta z niskim indeksem glikemicznym – wszystko, co musisz wiedzieć Rozwój, uprzemysłowienie, zanieczyszczenie środowiska, brak aktywności fizycznej, dieta obfitująca w nadmiar soli i cukru oraz…
marzec 22, 2022
“Siła Kobiecości. Jak radzić sobie ze stresem…” – FitLab po raz kolejny wspiera Konferencję Kobiet w Krakowie 16 marca w Krakowie odbyła się kolejna już edycja konferencji “Siła Kobiecości.” Tak jak poprzednio…