sierpień 17, 2020
Jak unikać efektu jojo? Utrata wagi i poprawa sylwetki to wbrew pozorom poważne działania, które powinny być dobrze przemyślane…12 sierpnia 2020
Dieta w ciąży – fakty i mity
Okres ciąży to wyjątkowy czas w życiu kobiety, w którym zachodzi wiele zmian w jej organizmie. W tej szczególnej sytuacji bardzo istotne jest właściwe odżywianie w ciąży, aby zapewnić nie tylko sobie, ale i dziecku odpowiednią podaż makro i mikroskładników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju. Obecnie możemy natrafić na bardzo dużą ilość informacji w zakresie właściwego postępowania dietetycznego w trakcie ciąży. Niestety nie wszystkie z nich są zgodne z aktualnymi wytycznymi i zaleceniami ekspertów. Poniżej postaramy się przedstawić najpopularniejsze fakty i mity dotyczące prawidłowego odżywiania podczas ciąży.
1. Dieta kobiet w ciąży wpływa na przyszłe nawyki żywieniowe dzieci – FAKT
Według badań odpowiednia dieta kobiety już na etapie ciąży wpływa na późniejsze decyzje żywieniowe dziecka. Jeszcze nienarodzony maluszek już podczas życia płodowego poznaje smaki potraw spożywanych przez jego mamę. Okazuje się, że te pierwsze doświadczenia żywieniowe wpływają na jego preferencje smakowe w przyszłości. 1000 pierwszych dni życia – czas liczony od poczęcia przez pierwsze lata – to okres, w którym organizm dziecka rośnie i rozwija się najintensywniej. Właśnie dlatego niezwykle ważne jest, by przyszła mama już w trakcie ciąży zadbała o zbilansowaną i urozmaiconą dietę, która przyczyni się nie tylko do spełnienia wymagań energetycznych i odżywczych dziecka, ale również wpłynie na kształtowanie się prawidłowych nawyków żywieniowych. Jeśli więc mama spożywa dużo warzyw, jej dziecko po raz pierwszy „próbuje” ich właśnie w czasie ciąży i ma większą szansę, by polubić je w przyszłości. Jak więc łatwo się domyślić – słodycze nie będą więc najlepszym wyborem.
2. W czasie ciąży należy wyeliminować ryby z diety – MIT
Zgodnie ze stanowiskiem EFSA i FDA – międzynarodowych organizacji zajmujących się bezpieczeństwem żywności – spożywanie 1-2 porcji ryb tygodniowo jest bezpieczne dla przebiegu ciąży. Tłuste ryby morskie są dobrym źródłem kwasu DHA, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Badania pokazują, iż ryby jak najbardziej dozwolone to łosoś (np. jurajski), miruna, sardynki, tilapia, dorsz. Jednak pamiętajmy, że wiele ryb zanieczyszczonych jest metalami ciężkimi. Jak podają badania najbardziej zanieczyszczonymi rybami są łososie hodowlane. Należy także pamiętać o wyeliminowaniu z diety ryb szczególnie bogatych w rtęć, takich jak: rekin, miecznik, marlin. Zaleca się ograniczenie spożycia tuńczyka i halibuta. Należy również powstrzymać się od jedzenia ryb złowionych w Morzu Bałtyckim ze względu na wysoką zawartość dioksyn. Jeśli tylko mamy taką możliwość to oczywiście wybierajmy ryby ze sprawdzonego źródła. Należy również unikać ryb surowych, a więc i ukochanego przez wielu z nas sushi. Badania pokazują, że mogą one być źródłem zakażenia bakteriami, m.in. Listeria monocytogenes. Niezalecane jest zatem spożywanie również surowego mięsa (np. tatar), czy też surowych jajek. Bardzo istotną kwestią jest dbanie o prawidłową higienę w kuchni, tj. dokładne mycie wszystkich produktów pod bieżącą wodą.
3. Kobiety w ciąży nie powinny stosować diety wegetariańskiej – MIT
W okresie ciąży zapotrzebowanie na wiele składników pokarmowych jest o wiele wyższe niż wcześniej. Często możemy się spotkać z opiniami, że w związku z tym kobiety nie powinny rezygnować z obecności dań mięsnych w codziennej diecie. Innego zdania są specjaliści z Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyki, którzy uważają, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska jest odpowiednia dla osób na różnych etapach życia, w tym dla kobiet ciężarnych. To prawda, że każda dieta eliminacyjna może nieść ryzyko niedoborów, jednak dzięki właściwemu zaplanowaniu codziennego jadłospisu i ustaleniu odpowiedniej suplementacji można nie dopuścić do negatywnych skutków ich stosowania. W przypadku, jeśli kobieta spodziewająca się dziecka nie spożywa mięsa, powinna być przede wszystkim w stałym kontakcie z lekarzem i dietetykiem, którzy wskażą prawidłowe postępowanie – zarówno w zakresie diagnostycznym, jak i żywieniowym. Osoby stosujące dietę wegetariańską szczególnie narażone są na niedobór żelaza, wapnia, witaminy B12, witaminy D, selenu, cynku, jodu i kwasów omega 3, dlatego ich menu powinno uwzględniać produkty będące ich dobrym źródłem.
4. Kobieta w ciąży powinna jeść dla dwojga, nie za dwoje – FAKT
Bardzo często słyszymy jak znajomi i członkowie rodziny zachęcają młode mamy do jedzenia, bo „przecież trzeba jeść za dwoje”! Dzisiaj wiemy, że jest to stereotyp, z którym nie należy się zgadzać. Trzeba natomiast starać się nie dopuścić do sytuacji, w której kobieta przestaje kontrolować przyrost swojej masy ciała. Należy ograniczyć w swojej diecie cukier i kontrolować spożycie słodyczy. Dbając o prawidłową dietę w ciąży, zmniejsza się prawdopodobieństwo nadmiernego zwiększenia masy ciała, która może być przyczyną przykrych konsekwencji – takich, jak bóle kręgosłupa, cukrzyca ciążowa, hemoroidy czy żylaki w ciąży. Prawdą jest, że podczas ciąży przyszła mama musi dostarczyć niezbędnej energii i składników odżywczych zarówno sobie, jak dziecku. Należy jednak pamiętać, że w I trymestrze ciąży zapotrzebowanie kaloryczne nie zmienia się w stosunku do okresu przed ciążą. Należy jednak zwiększyć podaż poszczególnych witamin: A, B1, B2, niacyny, choliny, kwasu pantotenowego, B6, B12, C, E, kwasu foliowego, a także składników mineralnych: wapnia i fosforu (w przypadku kobiet ciężarnych poniżej 19. roku życia), magnezu, żelaza, cynku, miedzi, jodu i selenu. Dopiero w II trymestrze ciąży zapotrzebowanie energetyczne zwiększa się o 360 kcal dziennie, a w III trymestrze o 475 kcal – w porównaniu do potrzeb kalorycznych przed ciążą. Nadmiar spożywanych pokarmów oraz niewłaściwy dobór produktów (np. zbyt wysokie spożycie tłuszczu, białka, niski udział owoców i warzyw w codziennej diecie czy zastępowanie posiłków słodyczami), a w konsekwencji – niewłaściwa podaż składników pokarmowych może wpływać na wystąpienie wielu zaburzeń o podłożu metabolicznym zarówno w organizmie mamy, jak i płodu. Istnieje nawet związek niedoboru specyficznych składników pokarmowych w ciąży z określonymi wadami rozwojowymi i chorobami, które rozwijają się w dorosłym życiu.
5. Przy dobrze zbilansowanej diecie nie ma konieczności dodatkowej suplementacji – MIT
Dobrze zbilansowana i zróżnicowana dieta to podstawa naszego zdrowia. Żadne preparaty witaminowo-mineralne nie zastąpią więc racjonalnego odżywiania. Należy tu dodać, że w związku ze wzrostem zapotrzebowania na poszczególne witaminy i składniki mineralne w okresie ciąży, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, celem uzupełnienia diety, zaleca suplementację kwasu foliowego, witaminy D, jodu i kwasu DHA. Pamiętajmy jednak, by zawsze skonsultować suplementację z naszym lekarzem lub dietetykiem. Nigdy nie należy też stosować jednocześnie kilku preparatów witaminowo-mineralnych – można łatwo zaszkodzić sobie i dziecku.
Podsumowując
Odpowiednie odżywianie w ciąży i suplementacja stanowią podstawę zdrowia zarówno matki jak i dziecka. Bardzo ważny jest również czas przed planowanym zajściem w ciążę, gdyż już na tym etapie możemy jeszcze lepiej przygotować się na ten szczególny dla organizmu kobiety okres. Jeśli chcemy, aby nasz maluszek rozwijał się prawidłowo i był zdrowy oraz by zapobiec chorobom czy powikłaniom po okresie ciąży, powinniśmy zawsze pamiętać o prawidłowej suplementacji oraz zbilansowanych posiłkach opartych o zasady zdrowego odżywiania.
Rozwiązaniem problemu właściwego odżywiania w czasie ciąży może być dobrze dobrana dieta pudełkowa. Nie wiesz ile nabiału, mięsa oraz warzyw i owoców powinno się znaleźć w Twojej diecie? Chciałabyś zapewnić dostateczną ilość witamin i innych substancji odżywczych zarówno Tobie jak i Twojemu dziecku? Dietetyk zbilansuje dla Ciebie dietę pod względem zawartości węglowodanów, białka czy tłuszczy, jak również pomoże przy prawidłowym doborze kaloryczności diety.
Potrzebujesz pomocy przy wyborze swojej diety w czasie ciąży lub chcesz się do niej właściwie przygotować? Wnikliwe pytania i odpowiednie rekomendacje naszej dietetyk – Asi, przybliżą Cię do zdrowych i bezpiecznych wyborów. Zadzwoń do niej już teraz!
Polecane

listopad 23, 2020
Dieta wegańska już dostępna w FitLab catering! Jesteśmy nowoczesnym cateringiem, który non-stop śledzi trendy żywieniowe i dostosowuje się do wciąż zmieniającego świata.
luty 24, 2021
Dołącz do darmowego webinaru „Dieta to nie kara!” z naszą dietetyk Justyną Kochani FitLabowicze, często korzystacie z porad naszych dietetyków i sugerujecie się w codziennych wyborach ich…