luty 18, 2021
Choroba zwyrodnieniowa stawów a prawidłowa dieta – rozmowy z Fizjoterapeutą #1 Prawidłowa dieta ma kluczowe znaczenie dla zdrowia każdego człowieka. To, co jemy, ma wpływ na…1 marca 2021
Dieta Shoku-iku. Kolejny egzotyczny trend żywieniowy?
Jedną z największych bolączek krajów wysokorozwiniętych jest stale rosnący procent osób mających problem z nadwagą i otyłością. Problemy te przybrały już miano, chorób cywilizacyjnych, które skutecznie – wraz ze wzrostem dobrobytu – obniżają jakość życia oraz znacząco wpływają na podnoszenie wydatków na służbę zdrowia. Jak zatem wytłumaczyć fakt, że wśród wszystkich krajów wysokorozwiniętych jest jeden, który nie tylko nie zmaga się z tymi problemami, a do tego cieszy się najwyższą średnią długością życia i najniższym odsetkiem osób otyłych? Odpowiedź jest prosta w Japonii wszyscy stosują zasady shoku-iku! Co to takiego?
Co kryje się pod tajemniczą nazwą Shoku-iku
W dosłownym tłumaczeniu termin shoku-iku oznacza „edukację żywieniową”. Dla kultury japońskiej jest to natomiast coś znacznie więcej. To połączenie filozofii, tradycji i stylu żcyia, której Japończycy uczą się od najmłodszych lat i którą praktykują przez całe życie. Według niej to, z czego, w jaki sposób i z kim jest przygotowywany i spożywany posiłek ma wpływ na harmonię oraz funkcjonowanie całego organizmu. Dzięki temu, że nauka o żywności obowiązkowo rozpoczyna się na wczesnym etapie, a zasady prawidłowego żywienia wpajane są już od najmłodszych lat zarówno w szkole, jak i w domu, to w konsekwencji przekłada się to na lepsze nawyki żywieniowe i internalizację poglądów wśród całego społeczeństwa. Co więcej, filozofia ta nie zabrania spożywania produktów szkodzących naszemu zdrowiu, ale w sposób jasny i zrozumiały zachęca do świadomej rezygnacji z nich.

Zasady diety shoku-iku
Istnieje kilka prostych zasad, które na stałe zagościły w życiu Japończyków. Nie wiążą się one z wymagającymi restrykcjami, a po prostu są elementem stylu życia. Przede wszystkim kierują się oni dobrem organizmu.
- Nikt nie myśli o liczeniu kalorii, po prostu należy przestać jeść, gdy poczujemy, że jesteśmy syci w 80%, tak aby posiłek był dla nas satysfakcjonujący. Każdy zatem powinien poznać jak najlepiej swój optymalny sposób żywienia i znaleźć równowagę pomiędzy byciem głodnym a przejedzonym.
- Codzienne dania należy komponować przede wszystkim z produktów pełnoziarnistych, ryb, nasion roślin strączkowych, owoców, warzyw, soi, grzybów, alg i wodorostów. Japończycy wystrzegają się także produktów wysoko przetworzonych, soli, fast-foodu, słodkich napojów.
- U podstaw piramidy żywieniowej gości natomiast woda i aktywność fizyczna. Czyli nic innego jak znane nam wszystkim zasady zdrowego stylu życia, które jednak w Japonii są bardziej respektowane i stosowane.
- Według shoku-iku jedzenie powinno być ucztą dla zmysłów. Ważna jest także wzajemna kompozycja smaków i kolorów, nawiązująca do kultury buddyjskiej. Podczas komponowania potraw powinno się wykorzystywać 5 grup kolorów: niebieski i zielony, pomarańczowy i czerwony, brązowy i czarny, żółty oraz biały. Należy pamiętać również, że powinno się być skupionym nie tylko na wyglądzie czy smaku potrawy, ale zapach oraz faktura są równie istotne. W celu różnorodności serwowanych potraw stosuje się techniki kulinarne takie jak pieczenie, gotowanie, a nawet smażenie.
- Nie bez znaczenia jest również towarzystwo, z jakim spożywa się posiłki. Jak dowodzą naukowcy osoby jedzące samotnie charakteryzują się gorszym samopoczuciem, mają problemy z układem trawienia, a nawet żyją krócej. Tej zasady również trzymają się Japończycy, dla których niezwykle ważne jest spożywanie posiłków z rodziną, przyjaciółmi czy kolegami z pracy.
- Ostatnią kwestią, na którą zwracają oni uwagę to podejście do racjonalnego planowania posiłków. Trzeba to bowiem robić w taki sposób, aby możliwie jak najbardziej minimalizować odpadki, w celu szanowania żywności, nie doprowadzając do jej marnowania, a tym samym wspólnie dbając o ekologię. Czyż nie przypomina to zasad zero-waste, hygge i innych ostatnio promowanych trendów około-żywieniowych?
Podsumowując
Mimo, że sama nazwa shoku-iku dla wielu do tej pory pewnie była nieznana, można dostrzec w jej założeniach wiele podobieństw do powszechnie znanych nam zasad prawidłowego żywienia. Nauka o zdrowiu, prawidłowym odżywianiu i tym, co tak naprawdę dobre dla nas, wymaga chęci, cierpliwości, a przede wszystkim czasu. Jak też widać w kulturze japońskiej jest to element tradycji, kultywowany od setek, a nawet tysięcy lat. Ziarno zasiane dawno temu do dziś przynosi plony i pozwala w harmonii rozwijać się kolejnym pokoleniom. Warto więc zastanowić się czy nie powinniśmy wziąć przykładu z narodu japońskiego i zadbać o zdrowie nie tylko swoje, ale i swoich bliskich wdrażając w nasze życie podobne zasady żywienia oraz samej celebracji posiłków. Warto spróbować, bo jak widać – na pewno nie mamy nic do stracenia.
Polecane

październik 28, 2020
Dieta wegetariańska – fakty i mity Dieta wege z upływem czasu zyskuje na coraz większej popularności. Kolejne osoby decydują się wykluczyć…
maj 18, 2022
Dieta bulionowa. Na czym polega ulubiona dieta gwiazd Hollywood? Choć dieta bulionowa to nowy trend żywieniowy popularny wśród amerykańskich celebrytów, to już sam rosół…