sierpień 21, 2020
Okno żywieniowe (intermittent fasting) – zalety i wady diety okienkowej Zobacz co smacznego mamy w ofercie Dieta okienkowa (zwana również dietą 8-godzinną), to modny w…13 lipca 2022
Dieta Okinawy, czyli na czym polega dieta długowieczności
Japonia to kraj, w którym wskaźnik średniej długości życia jest najwyższy na świecie. Znana z długowieczności jest szczególnie wyspa Okinawa. To właśnie ten region zamieszkuje najwięcej 100 – latków na całym globie, a średnia długość życia sięga blisko 85 lat. Mieszkańcy tej japońskiej wyspy słyną nie tylko z długiego, ale i wolnego od chorób cywilizacyjnych życia. Wyniki badań dowodzą, że długie życie i dobre zdrowie zawdzięczają specyficznej diecie i stylowi życia. Jaki jest sekret długowieczności i na czym polega dieta mieszkańców Okinawy? Zapraszamy do lektury.
Zasady japońskiej diety długowieczności
Na początku warto zaznaczyć, że jedzenie dla mieszkańców Okinawy nie służy wyłącznie zaspokajaniu głodu. Każdy posiłek jest okazją do celebracji. Dania są różnorodne, małe objętościowo, nierzadko ozdobione kwiatami, a jedzenie odbywa się regularnie, bez pośpiechu i liczenia kalorii. Dieta okinawska jest niskokaloryczna, dostarcza ok. 1800 kcal, ale posiłki odznaczają się wysoką gęstością odżywczą. Tradycyjny jadłospis mieszkańców Okinawy jest bogaty w warzywa i owoce – źródła antyoksydantów, flawonoidów i witamin. Do najpopularniejszych zaliczane są warzywa zielonolistne, korzeniowe (bataty, marchew), strączkowe (soja), a z owoców: goya, papaja czy ananas. Dieta opiera się również na pełnoziarnistych produktach zbożowych, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i stanowią dobre źródło minerałów i błonnika pokarmowego. Charakterystyczną cechą diety długowieczności jest ograniczone spożycie mięsa, nabiału i produktów wysoko-przetworzonych. Główne źródło białka stanowią ryby, owoce morza i produkty wytworzone z nasion soi. Cukier i sól stosowane są w niewielkich ilościach, a potrawy doprawiane są przede wszystkim ziołami i przyprawami, które posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Najpopularniejszym napojem diety Okinawy jest jaśminowa herbata, która stanowi dodatkową porcję przeciwutleniaczy. Jednym z największych atutów diety długowieczności jest jej różnorodność, dzięki czemu mimo niskiej kaloryczności posiłków jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze.
Styl życia mieszkańców Okinawy
Zdrowym nawykom żywieniowym Japończyków z Okinawy towarzyszy także regularna aktywność fizyczna i ciągły optymizm. Filozofia życiowa i pozytywny stosunek do świata wpływa korzystnie na psychikę, której dobra kondycja jest podstawą zdrowia całego organizmu. Mieszkańcy Okinawy wyznają ‘ikigai’ – filozofię, według której szczęście przynosi nam bycie ciągle zajętym, aktywne działanie. Zgodnie z tą zasadą najdłużej żyjący ludzie świata zachowują aktywność fizyczną do późnej starości, dbają o pasje i udzielają się w lokalnych społecznościach. Taki styl życia daje im większe poczucie bezpieczeństwa i pozwala być bardziej odpornym na stres, którego mieszkańcy Okinawy unikają jak ognia 😉 Wszystkie te cechy przyczyniają się do lepszej kondycji, mniejszego ryzyka wystąpienia chorób, a w konsekwencji dłuższego życia.
Właściwości prozdrowotne diety Okinawy
Mieszkańcy Japonii rzadziej chorują na nowotwory, cukrzycę czy chorobę Alzheimera niż mieszkańcy Zachodu. Dieta Okinawska może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, nadwagi i otyłości. Ilość warzyw i owoców, którą spożywają japońscy wyspiarze ma nieocenione właściwości prozdrowotne. Obecne w nich przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się organizmu, a błonnik pokarmowy wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Ryby i owoce morza, które stanowią główne źródła białka w diecie Okinawy to również skarbnica kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia i wit.D. Jadłospis długowieczności ogranicza spożycie cukru rafinowanego, cholesterolu pokarmowego, nasyconych kwasów tłuszczowych i soli. Liczne z założeń diety okinawskiej możemy znaleźć w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Podobnymi zasadami charakteryzuje się Dieta Śródziemnomorska i DASH, uznane również za diety długowieczności, jedne z najzdrowszych na świecie. Wpływ diety DASH na obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych jest potwierdzony i uznany przez specjalistów z dziedziny żywienia i dietetyki, a jej założenia i jadłospis są bliższe naszej szerokości geograficznej i tradycji kulinarnej. Chcąc cieszyć się długo dobrym zdrowiem warto więc czerpać zarówno z diety długowiecznych wyspiarzy Azji, jak i tych z Basenu Morza Śródziemnego.
Podsumowując
Wzorowanie się na diecie najdłużej żyjących ludzi na świecie może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Warto zainspirować się zasadami diety Okinawy i postawić na różnorodną i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ponadto nie zapominajmy o byciu aktywnym i uśmiechajmy się częściej 🙂
Wybieram zdrową dietę bogatą w warzywa i owoce!
Polecane

marzec 10, 2022
Dieta cytrynowa – fakty i mity na temat lemon detox diet Nadchodzi wiosna, sezon bikini zbliża się duużymi krokami. 😉 To czas, kiedy wielu…
marzec 01, 2021
Dieta Shoku-iku. Kolejny egzotyczny trend żywieniowy? Jedną z największych bolączek krajów wysokorozwiniętych jest stale rosnący procent osób mających problem z nadwagą…