sierpień 21, 2020
Okno żywieniowe (intermittent fasting) – zalety i wady diety okienkowej Zobacz co smacznego mamy w ofercie Dieta okienkowa (zwana również dietą 8-godzinną), to modny w…3 marca 2021
Dieta GM – kolejny (groźny) trend żywieniowy
Dieta Dukana, dieta kopenhaska, dieta Atkinsa, dieta sokowa, dieta jabłczana. Te wszystkie mono-diety łączy kilka założeń; szybka utraty masy ciała, monotematyczny jadłospis i niska kaloryczność. W pędzącym świecie coraz częściej jednak sięgamy po diety „cud”, ponieważ błyskawiczne efekty są dla nas bardzo kuszące. W ostatnim czasie pojawił się nowy trend w odchudzaniu o nazwie przywodzącej na myśl jeden z koncernów motoryzacyjnych – dieta General Motors. Nie do końca jednak wiadomo, czy koncern miał swój udział w procesie jej tworzenia, ale to nieistotne. Najważniejszym jest, że dieta GM obiecuje, że w ciągu siedmiu dni schudniemy aż 7kg! Brzmi obiecująco, prawda? Ale czy to w ogóle możliwe, a jeśli tak, to czy jest to zdrowe? Sprawdźmy.
Na czym polega dieta GM
Jadłospis diety GM podzielony jest na 7 dni, a każdy z nich zakłada inne menu. Jak każda mono-dieta, tak również i ta nie przyjmuje żadnych odstępstw od ściśle wytyczonego planu. Tutaj jedyną różnicą jest to, że każdego dnia spożywamy odrębne mono-posiłki. Podczas stosowania tej diety szczególną uwagę należy zwracać na odpowiednie nawodnienie, zalecane jest od 8 do 12 szklanek wody dziennie oraz ograniczenie aktywności fizycznej. Drugie zalecenie już zapala nam czerwoną lampkę w głowie, gdyż dobrze zbilansowana dieta, nawet z deficytem kalorycznym nie powinna nas zmuszać do ograniczenia zdrowej aktywności, ale nie przesądzajmy jeszcze… Potrawy w tej diecie przygotowujemy gotując je na parze, w wodzie lub przy użycia piekarnika jednak należy pamiętać, by nie dodawać do nich żadnego tłuszczu.
- Pierwszy dzień: Posiłki składają się z owoców, możemy je jeść bez ograniczeń. Jedynie o czym należy pamiętać, to o wykluczeniu bananów, ze względu na ich wysoką kaloryczność.
- Drugi dzień: Dla odmiany w tym dniu, jemy tylko i wyłącznie warzywa w formie gotowanej; w wodzie, na parze lub pieczone bez użycia tłuszczu. Nie ograniczamy się co do ilości. Należy pamiętać, aby ziemniaki pojawiły się tylko w jednym posiłku.
- Trzeci dzień: Łączymy warzywa i owoce – możemy jeść bez ograniczeń ! Jednak musimy pamiętać by dalej nie jeść bananów.
- Czwarty dzień: Do jadłospisu możemy włączyć banany jemy ok 8-10 owoców oraz mleko. Zalecane jestm aby wypić 3-4 szklanki w ciągu dnia. Najlepiej w formie koktajli owocowych lub smoothie owocowego.
- Piąty dzień: Plan na ten dzień obejmuje dwie porcje chudego mięsa po 300g (najlepiej ryby lub kurczaka). Wegetarianie mogą zastąpić mięso bogatymi w białko produktami odzwierzęcymi np. serkiem wiejskim lub twarogiem. Dodatkowo w tym dniu możemy zjeść 5 dużych pomidorów w formie sałatki. Mięso powinno zostać przygotowane bez użycia tłuszczu, czyli gotowane lub pieczone w piekarniku.
- Szósty dzień: W tym dniu możemy zjeść nielimitowaną ilość warzyw oraz dwie porcję mięsa po 300g. Mięso powinno (klasycznie już) zostać przygotowane bez użycia tłuszczu.
- Siódmy dzień: Można jeść dowolną ilość brązowego ryżu oraz warzyw z wyjątkiem ziemniaków i batatów. Jest to ostatni dzień diety, warto zastanowić się czy dalej chcemy ją kontynuować, zadać sobie pytanie jak się czujemy?
Dodatkowo: Twórcy diety zalecają włączyć do jadłospisu lekkie zupy warzywne. Niedozwolone jest spożywanie fasoli i innych warzyw strączkowych, ze względu na ich wysoką kaloryczność. Spożywanie alkoholu czy napojów słodzonych jest oczywiście zakazane.
Dieta GM – wady i zalety
Dieta General Motors nie ma wielu zalet, ale jeśli już trzeba jakieś wymienić, to obfita jest ona w warzywa i owoce, których wciąż nam brakuje jak, wynika z badań IŻŻ. Korzystny w niej jest także całkowity brak produktów wysokoprzetworzonych. Zachęca ona także do lżejszej i zdrowszej obróbki termicznej (parowanie, pieczenie). Brak ściśle określonej kaloryczności diety sprawia, że osoby mające problem z utrzymaniem deficytu będą czuły się w jej trakcie swobodniej. Tyle jeśli chodzi o plusy tej diety, z minusami jest jednak znacznie gorzej.
Podstawowym minusem tej, jak i każdej innej mono-diety, jest fakt, że w ogóle nie uczymy w jej trakcie zdrowych nawyków żywieniowych. Dalej jemy bez umiaru i nie znamy odpowiednich dla nas objętości pokarmu, jak również nie uczymy się bilansować zdrowo posiłków, tak, by zawierały wszystkie niezbędne wartości odżywcze i makroskładniki. Niepokoi również fakt, że w tym jadłospisie w ogóle nie występują tłuszcze, które są bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz wchłaniania witamin; A,D,E i K więc pomimo obfitej ilości warzyw i owoców tak naprawdę niewiele witamin przyswoimy w tym czasie. Rola tłuszczy jest także istotna z perspektywy prawidłowej pracy całego układu pokarmowego. Na domiar złego posiłki są niedoborowe w dobrze zbilansowane makroskładniki: białko, węglowodany i tłuszcze oraz nie posiadają określonej kaloryczności. Śmiemy wątpić w to, że da się schudnąć zjadając dziennie 5.000 kcal tylko z owoców czy warzyw – to nadal będzie spora nadwyżka energetyczna w stosunku do naszego dziennego zapotrzebowania, którą zamienimy w tłuszcz jeśli nie uda nam się jej spożytkować.
Co gorsza – podczas diety zalecana jest aby ograniczyć, aktywność fizyczną ponieważ możemy czuć się osłabieni. Spadek samopoczucia jest naturalnym efektem przy zmianie nawyków żywieniowych, ale nie powinno to trwać dłużej niż 1-2 dni zanim nasz organizm się przestawi. Tutaj jednak ostrzega się przed jakąkolwiek aktywnością przez cały czas trwania diety, co szczególnie martwi w połączeniu z kolejnym punktem. Mianowicie, szybka utraty masy ciała niestety wiąże się głównie z utratą wody w organizmie oraz mięśni. Tkanka tłuszczowa, na której utracie nam najbardziej zależy, pozostaje w zasadzie nienaruszona jako żelazny magazyn organizmu i ostatnia spiżarnia energii. W dłuższej perspektywie taki jadłospis może być niebezpieczny dla naszego organizmu.
Zagrożenia związane z dietą GM
- Stracenie 7kg w ciągu 7 dni to bardzo szybki spadek masy ciała, to duże obciążenie dla organizmu, który może wziąć odwet nie tylko w postaci efektuy jo-jo, ale nawet problemów hormonalnych czy zaburzeń rytmu dobowego.
- Skuteczność diety GM nie została nigdy potwierdzona żadnymi badaniami naukowymi.
- Podczas diety mogą pojawić się zawroty głowy, obniżone samopoczucie, osłabienie, dekoncentracja, które nie będą mogły być niwelowane niedoborowymi, źle zbilansowanymi posiłkami.
- Diety tej nie zalecamy w zasadzie nikomu, a już na pewno nie: cukrzykom, osobom z chorobami tarczycy, aktywnym fizycznie, pracującym umysłowo.
Znana a racjonalna dieta – na czym polega różnica
Dieta, która ma zbliżyć nas do wymarzonej wagi powinna być dopasowana do nas, czyli wieku, płci, rodzaju pracy, aktywności fizycznej oraz ewentualnych jednostek chorobowych. Aby uzyskać efekt spadku masy ciała, powinniśmy wprowadzić deficyt kaloryczny. Jednak nie należy zbytnio ograniczać kaloryczności posiłków, gdyż nasz organizm potrzebuje odpowiedniej energii każdego dnia dla zaspokojenia podstawowych funkcji życiowych oraz zachowania zdrowia. Wszystkie restrykcyjne diety pozbawiają nas pewności, że nasz organizm dostaje to, czego potrzebuje. Należy zadać sobie pytanie czy warto ryzykować dla chwilowego efektu.
Drastyczne obniżenie pożywienia w diecie uruchamia w naszym organizmie “tryb oszczędnościowy”, nasz organizm podejmuje wtedy wiele decyzji, na co wydatkować energię a z czym się wstrzymać. Dlatego też podczas rygorystycznych diet czujemy się ospali, włosy wypadają, a paznokcie stają się łamliwe. Organizm podejmuje decyzję, o tym, że chce przetrwać “trudne czasy”, więc nie zwraca uwagi na mniejsze zło. Stosowanie tego typu diet u kobiet w dłuższym czasie może doprowadzić także do zaniku cyklu menstruacyjnego. Organizm podejmie po prostu decyzję, o zatrzymaniu funkcji, które mogłyby doprowadzić do wydania potomstwa, gdyż nie jest w stanie podołać wyzwaniu energetycznemu samej ciąży. Warto więc pamiętać, że nieodpowiednio dobrana dieta w dłuższej perspektywie może mieć za sobą wiele niekorzystnych skutków ubocznych w późniejszym czasie.
Każdy z nas potrzebuje dostarczać do organizmu pełnowartościowe posiłki, zawierające: białko, tłuszcze i węglowodany. Dlaczego jest to ważne ? Ponieważ, każdy mikroskładnik pełni zupełnie inne funkcje w naszym organizmie białko – budulcowe, odpowiada za regenerację komórek i tkanek, węglowodany dostarczają energię, tłuszcze odpowiedzialne są za wchłanianie witamin oraz za syntezę hormonów i pracę układu nerwowego. Dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu nie powinniśmy pomijać żadnego z trzech makroskładników.
Nie ryzykuj
Odchudzanie to proces, który zajmuje nasz czas i aby zmiana zaszła na dłużej i cieszyła nas bez efektu jo-jo należy podejść do odchudzania zdroworozsądkowo i przyjąć bezpieczne tempo odchudzania najlepiej ok. 0,5- 1 kg masy ciała na każdy tydzień. Nie oczekujmy natychmiastowych, a stałych efektów i uczmy się zdrowych nawyków żywieniowych: zachowywać różnorodność posiłków, regularnie jeść, nie przejadać się, dbać o dobry stosunek kaloryczności do objętości. Co najważniejsze dieta powinna nam smakować i sprawiać radość z jedzenia. Jeśli tak nie jest szybko się zniechęcimy i wrócimy do starych nawyków. Restrykcyjne diety nigdy nie sprawdzają się więc w dłuższej perspektywie. Dlatego też nie rekomendujemy Wam tego sposobu żywienia. Bądźcie zdrowi i uważajcie na siebie 😉
Polecane

marzec 18, 2022
Dieta Ornisha – w walce o zdrowe serce W minionym stuleciu styl życia człowieka w krajach rozwiniętych zmienił się radykalnie. Gwałtowny rozwój technologiczny,…
luty 16, 2021
Dieta z niskim indeksem glikemicznym – wszystko, co musisz wiedzieć Rozwój, uprzemysłowienie, zanieczyszczenie środowiska, brak aktywności fizycznej, dieta obfitująca w nadmiar soli i cukru oraz…