wrzesień 06, 2021
Dieta makrobiotyczna, czyli z czym to się je? Na przestrzeni ostatnich lat powstało wiele diet, zarówno odchudzających, jak i prozdrowotnych. Wpływ na ten…18 maja 2022
Dieta bulionowa. Na czym polega ulubiona dieta gwiazd Hollywood?
Choć dieta bulionowa to nowy trend żywieniowy popularny wśród amerykańskich celebrytów, to już sam rosół ceniony jest od pokoleń i uważany za remedium na liczne dolegliwości. Według ludowych mądrości domowy rosołek leczy przeziębienie, infekcje, katar, bóle stawów czy kaca. Nie bez powodu dawniej nazywany był żydowską aspiryną. Pijąc gorący wywar przygotowany specjalnie dla nas przez bliską osobę czujemy natychmiastowe ozdrowienie. Zwolennicy diety bulionowej idą o krok dalej i przekonują, że jadłospis oparty na kostnym wywarze to nie tylko samo zdrowie, ale też sposób na zachowanie młodzieńczego wyglądu i szczupłej sylwetki. Ile w tym prawdy? Na czym polega dieta bulionowa i jaki wpływ ma na nasze zdrowie? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym wpisie.
Na czym polega dieta bulionowa
Opracowanie tytułowej diety przypisuje się Kellyann Petrucci, która jest doktorem naturopatii. Terminem tym określa się alternatywne, niekonwencjonalne i naturalne metody leczenia i terapii, a w innych kręgach – paramedyczne praktyki niepoparte żadnymi dowodami. Dieta bulionowa zyskuje na popularności, dzięki rekomendacji takich gwiazd jak Salma Hayek czy Gwyneth Paltrow, które podkreślają, że wybrany przez nie program żywieniowy to znakomita alternatywa dla botoksu. Choć za opracowanym przez Kellyann Petrucci modelem żywienia nie stoją żadne badania naukowe, autorka wydanej w 2015 roku książki pt. “Dieta bulionowa” co do centymetrów określa, ile stracimy w obwodzie talii stosując się do opisanych zaleceń. Na czym polega ów rewolucyjny odchudzająco-odmładzający plan żywieniowy? Dieta bulionowa to trzytygodniowy program, który łączy w sobie dietę niskowęglowodanową, dietę paleo i post okresowy. Wykluczeniu podlegają takie produkty jak: nabiał, wszelkie rodzaje cukrów, słodzików, produkty zbożowe, soja, warzywa skrobiowe, strączki, większość owoców, produkty wysokoprzetworzone i alkohol. Stosując dietę bulionową przez pięć dni w tygodniu spożywamy produkty bogate w białko zwierzęce (mięso, ryby, owoce morza, jaja), warzywa nie będące źródłem skrobi, tłuszcze i bulion (2-3 szklanki). Przez kolejne dwa dni jedynym posiłkiem jest bulion. W tym czasie zalecane jest picie od 4 do 6 szklanek. Kaloryczność diety bulionowej w trakcie trwania etapu postnego to ok. 300 – 500 kcal. Odradza się w tym czasie aktywność fizyczną i jakąkolwiek inną…
W czym tkwi sekret bulionu
Tytułowy bulion to nie zwykły niedzielny rosół. To by było zbyt proste! 😉 “Płynne złoto” (jak bulion kostny określa autorka diety) to długo gotowany, esencjonalny wywar, do którego przyrządzenia używamy mięsa i kości zwierząt ze sprawdzonej hodowli. Zaleca się użycie tych części, które bogate są w kolagen tj. nóżki, szyja, kurze łapki, golonka. Tak przyrządzone, klarowne zupy podbijają obecnie modne restauracje w Nowym Jorku i sprzedawane są za niemałe pieniądze jako odmładzające buliony. W Singapurze natomiast natknąć możemy się na Beauty Pot, czyli wywar piękności przyrządzony na chrząstkach z rekina. Modne rosoły swoje właściwości zawdzięczać mają wysokiej zawartości kolagenu, który naturalnie wytwarzany jest w naszym organizmie, jednak z wiekiem – znacznie wolniej. Faktem jest, że produkty odzwierzęce takie jak skóry, ścięgna, chrząstki są bogatym źródłem kolagenu. W naszym organizmie kolagen stanowi najczęściej występujące białko i buduje te same tkanki łączne. Niemniej jednak kolagen, który dostarczamy z dietą nie trafia bezpośrednio w konkretne tkanki organizmu. W wyniku trawienie rozpada się na aminokwasy, które organizm może wykorzystać do produkcji nowych włókien kolagenowych. Co do przeciwzmarszczkowego działania kolagenu zawartego w bulionie kostnym, to na ten moment nie ma żadnych wiarygodnych badań naukowych potwierdzających jego skuteczność.
Wady i zalety diety bulionowej
Na korzyść diety bulionowej przemawia fakt, że zgodnie z jej zaleceniami wykluczamy z jadłospisu produkty wysokoprzetworzone, tłuste i bogate w cukry proste, co może znacząco obniżać ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, miażdżyca, otyłość. Zwiększone spożycie produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe ma korzystny wpływ na poziom “dobrego” cholesterolu w naszym organizmie i dostarcza cennych w walce z wolnymi rodnikami antyoksydantów. Co do samego bulionu to możemy przypisać mu silne właściwości rozgrzewające, pośredni wpływ na łagodzenia objawów przeziębienia. Uważa się, że picie bulionu bogatego w kolagen korzystnie oddziałuje na śluzówkę układu pokarmowego, łagodząc dolegliwości związane z chorobą wrzodową i stanem zapalnym jelit. Aby korzystać z prozdrowotnych właściwości rosołu nie ma jednak konieczności przechodzenia na dietę bulionową. Opracowany przez Kellyann Petrucci plan żywieniowy to restrykcyjna, ograniczająca dieta, która może prowadzić do niedoborów cennych dla naszego organizmu składników jak np. błonnika, wapnia, czy witaminy C – niezbędnej przy produkcji kolagenu. Ponadto, zgodnie z założeniami diety bulionowej, posiłki które spożywamy są niskoenergetyczne, a dni, w których zaleca się picie wyłącznie wywaru to już głodówka. Taki styl żywienia może prowadzić do osłabienia, braku energii, nudności. Dieta, która w nagrodę za post, eliminację cały grup produktów spożywczych (nabiał, produkty zbożowe) obiecuje spektakularne efekty odchudzające i odmładzające niesie ze sobą również ryzyko zaburzeń odżywiania i nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych.
Podsumowanie
Jeżeli w swojej diecie nie eliminujemy produktów pochodzenia zwierzęcego, to warto uwzględnić w niej bulion, który ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wywar jest odpowiedni dla osób w każdym wieku, a jego przygotowanie jest tanie i proste. Podstawą zdrowia, witalności i szczupłej sylwetki nie jest jednak konkretny posiłek, nawet tak zdrowy jak rosół. Nie warto popadać w skrajności i traktować jedzenia zero-jedynkowo. Produkty pochodzenia zbożowego, rośliny strączkowe, skrobiowe i nabiał to cenna grupa produktów spożywczych, a wykluczając je z diety pozbawiamy się cennego źródła wielu minerałów i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dla naszego zdrowia i urody lepszym rozwiązaniem będzie wybór zdrowej różnorodnej i odpowiednio zbilansowanej diety, którą znajdziesz w ofercie naszego cateringu.
Polecane

wrzesień 15, 2022
Grzyby – dlaczego warto je jeść? Grzyby odgrywają kluczową rolę w wielu potrawach kuchni na całym świecie. Przez wieki cenione były…
marzec 16, 2023
Żywność fermentowana – czym jest i dlaczego warto ją jeść? Żywność fermentowana jest znana od tysięcy lat. O kwaśnym mleku wspomina Stary Testament, a rybny…