listopad 29, 2022
Dieta na jesień i zimę. Co jeść na poprawę odporności i nastroju? Nadejście chłodniejszych miesięcy to dla wielu z nas synonim sezonu przeziębień i chandry związanej z…29 maja 2020
Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa – kiedy warto rozważyć?
Od kilku lat stale obserwujemy wzrost popularności diet wykluczających spożycie glutenu oraz laktozy. W naszym kraju może się to wydawać szczególnie „dziwną modą”, bo przecież jeszcze 20 lat temu wszędzie promowano spożycie mleka i produktów pochodnych, a gluten jest wręcz nieodzownym elementem naszej tradycyjnej polskiej kuchni. Jak się jednak okazuje spożywanie produktów mącznych czy zawierających laktozę może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Oczywiście – o wszystkim decydują ilości oraz proporcje spożywanych produktów, ale niezależnie od tego warto przyjrzeć się zaletom i wadom diet eliminacyjnych tego typu. Okazuje się bowiem, że nawet bez wyraźnych wskazań lekarskich można czerpać wiele satysfakcji i przede wszystkim obserwować pozytywne efekty zdrowotne stosowania diety bezlaktozowej i bezglutenowej. Przyjrzyjmy się zatem z czym to się je… 😉
Gluten i laktoza – co to takiego
Gluten to białko występujące w pszenicy i jej odmianach, a także w życie i jęczmieniu. Znajdziesz go zatem w praktycznie wszystkich produktach mącznych i tych, które z nich powstają. Pieczywo, makaron, pizza, ciasto, naleśniki etc. Wszystkie te produkty niestety zawierają gluten, bo dzięki niemu wypieki uzyskują pożądaną konsystencję i smak. Gluten jest dobrze tolerowany przez większość populacji. Jednak u niektórych może wywoływać niepożądane reakcje organizmu, za które odpowiada wchodząca w jego skład gliadyna. Tym właśnie osobom zaleca się stosowanie diety bezglutenowej.
Laktoza, czyli cukier mleczny, to dwucukier składający się z glukozy i galaktozy. W naturalnej postaci występuje jedynie w mleku ssaków i jest naturalnym źródłem łatwo przyswajalnej energii. Dodatkowo stymuluje rozwój zmysłu smaku, wpływa na gospodarkę hormonalną, a także regulację łaknienia. Do prawidłowego przetrawienia laktozy potrzebna jest laktaza, enzym rozkładający laktozę na cukry proste. Laktozę zawiera mleko i produkty mleczne – jogurty, kefiry, maślanki, sery, serki, lody, śmietana i im podobne. Mniejsze ilości laktozy mogą mieć produkty takie jak chleb i inne wyroby piekarnicze, czekolada, sosy, płatki śniadaniowe, zupki instant, słodycze czy gotowe mieszanki do robienia ciast.
Nietolerancje na gluten i laktozę często są powiązane
Nietolerancja laktozy wynika z niedoboru laktazy – enzymu rozkładającego laktozę do glukozy i galaktozy, które mogą zostać wchłonięte do krwioobiegu. Nierozłożona, zalegająca laktoza ulega fermentacji w jelicie grubym, przez co powoduje nasilone biegunki, wzdęcia, bóle brzucha i mdłości w krótkim czasie po spożyciu posiłku mlecznego.
Celiakia to genetyczna choroba w przebiegu, której układ immunologiczny reaguje na spożyty gluten niszcząc własne tkanki. Dochodzi do stanu zapalnego i wyniszczenia kosmków jelitowych, przez co upośledzone zostaje wchłanianie składników odżywczych, a więc do autodestrukcji organizmu. W zależności od przebiegu celiakii chore osoby cierpią na liczne dolegliwości i powikłania, które obejmują zaburzenia żołądkowo-jelitowe, niedożywienie, depresję, zmiany skórne czy też osteoporozę. W alergii pokarmowej na gluten również bierze udział układ immunologiczny – dochodzi do reakcji uczuleniowej, w której pojawiają się natychmiastowe objawy pod postacią m.in. wymiotów, puchnięcia, wysypki czy anafilaksji. Gluten ze swojej diety całkowicie powinny wyeliminować przede wszystkim osoby z celiakią, alergią na gluten oraz nietolerancją glutenu.
Jednoczesna dieta bezglutenowa i bez laktozy jest zalecana przede wszystkim w początkowym okresie celiakii, u niektórych pacjentów z Hashimoto oraz tych leczących zespół jelita drażliwego.
Pozytywne skutki diety bezlaktozowej i bezglutenowej – nie tylko dla uczulonych
Niezależnie od tego, czy cierpimy na któreś z powyższych schorzeń i dolegliwości wciąż z powodzeniem możemy stosować dietę eliminującą spożycie glutenu i laktozy, ponieważ niesie one ze sobą sporo dodatkowych zalet. Oto najważniejsze z nich:
- redukcja dolegliwości trawiennych, wzdęć, uczucia pełności, biegunek – których przyczyną są zarówno gluten, jak i laktoza;
- obniżenie i regulacja tłuszczowej masy ciała – wynikać ona może z poprawy funkcjonowania kosmków jelitowych i ich wchłanialności, dzięki czemu wartości odżywcze z pożywienia mogą być lepiej rozporządzane w organizmie. Nie do przecenienia będzie tutaj także ograniczenie ilości węglowodanów – spożywanych zarówno w formie glutenu, jak i cukru laktozy;
- zmniejszenie kaloryczności posiłków – wiele produktów, w których składzie znajduje się laktoza, to produkty wysokokaloryczne, takie jak białe pieczywo czy słodycze;
- uregulowanie gospodarki wodnej – wraz ze zmniejszoną podażą węglowodanów regulacji zostaje poddana ilość wody zatrzymywanej w organizmie związanej z węglowodanami. W związku z tym, że znacznie zwiększa się filtracja wody przez nerki należy pamiętać o regularnym jej uzupełnianiu oraz o suplementowaniu wapnia czy sodu, które wraz z moczem są wydalane w większych ilościach. Tym bardziej, że eliminując produkty mleczne nie dostarczamy tego pierwszego prawie wcale;
poprawia kondycję cery – produkty mleczne mogą mieć wpływ na pogorszenie stanu skóry – wzmagają występowanie trądziku, najprawdopodobniej wynika to z tego, że spożycie mleka podnosi poziom insuliny i IGF-1, które zwiększają produkcję łoju;
- minimalizacja możliwości występowania migren z aurą i nudności – istnieją badania, które potwierdzają powiązania pomiędzy spożyciem glutenu, a takimi dolegliwościami;
- wysoka jakość stosowanych produktów – produkty bezglutenowe pochodzą zazwyczaj z ekologicznych plantacji i upraw oraz certyfikowanych źródeł, dlatego można stwierdzić, iż są lepszej jakości pod względem ilości zanieczyszczeń czy pestycydów. Mąki bezglutenowe, takie jak np. kokosowa, jaglana czy amarantusowa, są bogatsze w wartości odżywcze niż zwyczajna mąka pszenna. Dodatkowo zawierają sporo błonnika i dostarczają wielu zróżnicowanych źródeł witamin i minerałów.
Na koniec warto również podkreślić, że zarówno wady i zalety diety bezglutenowej należy rozważyć pod kątem indywidualnym i odnieść je do celu, który sobie stawiamy. Pamiętać należy jednak o tym, że dopiero po 2-3 miesiącach stosowania danego systemu żywienia najlepiej widać efekty stosowanego planu żywieniowego, co pozwala nam stwierdzić poprawę lub brak zmian w naszym organizmie. Życzymy Wam powodzenia i satysfakcjonujących efektów!
Wysokiej jakości dietę bezlaktozową i bezglutenową z codzienną dostawą do domu możecie zamówić tutaj!
Polecane

marzec 04, 2020
Dzienniczek żywieniowy – jak może Ci pomóc? Moment wyboru diety z dostawą do domu jest ważny, ponieważ od jego trafności zależą efekty,…
lipiec 20, 2021
Zasada 80/20 – czy to koniec z wyrzeczeniami na diecie? Bycie na wiecznej diecie, przestrzeganie zasad, dbanie o ograniczenie słodyczy może w dłuższej perspektywie stać…