październik 30, 2020
FitLab catering dietetyczny dostępny również w Łodzi Drodzy FitLabowicze, miło nam poinformować, że od teraz możecie zamawiać swoje dobrze zbilansowane i smaczne…2 września 2022
5 najwyżej ocenianych dań w sierpniu 2022

Za nami kolejny miesiąc. Wraz z początkiem września przedstawiamy Wam zestawienie najlepiej ocenianych przez Was posiłków z naszego menu w sierpniu 2022. Poniżej prezentujemy 5 pozycji, które Waszym zdaniem najbardziej zasługiwały na wyróżnienie i które uznaliście za najsmaczniejsze. Zapraszamy do zapoznania się z tym krótkim wyborem najlepszych posiłków!
No1/ Pasta twarogowa z awokado, pieczywem pełnoziarnistym i sałatką z rukolą
Danie z udziałem twarogu to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych propozycji śniadaniowych. W ramach urozmaicenia biały twaróg możemy łączyć z niezliczoną ilością dodatków. W tym miesiącu pasta twarogowa z awokado szczególnie przypadła Wam do gustu zyskując same pozytywne oceny. Takie śniadanie to niewiele kalorii pochodzących głównie z pełnowartościowego białka mleka i zawartych w awokado tłuszczy. W zestawie z warzywną sałatką i pełnoziarnistym pieczywem serwujemy Wam wartościowe odżywczo, bogate w błonnik śniadanie, którym warto rozpocząć każdy dzień.
No2/ Smoothie arbuzowo-porzeczkowe z miętą
W sierpniu staraliśmy się jak najczęściej uwzględniać w menu sezonowe warzywa i owoce, które są w tym czasie najsmaczniejsze i stanowią prawdziwą skarbnicę witamin. Jednym z okrzykniętych w sierpniu ulubionych koktajli został ten z arbuzem i porzeczkami. Arbuz to idealny letni owoc (a właściwie warzywo! z rodziny dyniowatych) – zawiera niewiele kalorii, składa się w 92% z wody, świetnie gasi nasze pragnienie, a smak kojarzy się wakacyjnym wypoczynkiem. Dodatek porzeczki nie tylko podkręca smak, ale także wzbogaca naszą przekąskę o cenne witaminy i przeciwutleniacze.
No3/ Indyjski kurczak vindaloo z ryżem basmati
Ta propozycja obiadowa to wynik naszych inspiracji kuchniami świata. Tym razem sięgnęliśmy po przepis z indyjskiego regionu Goa, skąd wywodzi się potrawa Chicken Vindaloo. Jako, że danie to zostało sprowadzone do Indii przez Portugalczyków jego pierwotna wersja przyrządzana była z udziałem innych składników; mięso długo marynowano w winie i czosnku. Z czasem jednak potrawa stała się pikantnym, aromatycznym gulaszem, jak przystało na Indie! Nasi kucharze zachowali umiar z papryczką chilli zachowując bogactwo azjatyckich smaków. Warto zaznaczyć, że przyprawy dodawane do tego dania są źródłem licznych olejków eterycznych i garbników, które zwiększają wydzielanie soków trawiennych mobilizując układ pokarmowy do pracy. Cieszymy się, że nasze kulinarne eksperymenty spotykają się z Waszą pozytywną oceną 🙂
No4/ Pieczony kalafior z ciecierzycą i kaszą kuskus
Posiłek w sam raz na przekąskę, lekki lunch czy kolację. Proste, kilkuskładnikowe danie, które zaskakuje smakiem, różnorodnymi teksturami i jest bogate w cenne składniki odżywcze. Ciecierzyca to jedno z najpopularniejszych źródeł roślinnego białka. W 100 gramach tego smacznego strączka w wersji pieczonej znajdziemy ok. 9 gramów białka. Ponadto cieciorka zawiera znaczne ilości węglowodanów złożonych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Jest również bogatym źródłem witamin z grupy B i magnezu, czyli substancji, które korzystnie wpłyną na pracę naszego układu nerwowego.
No5/ Zupa laksa z dorszem i papryką
W sierpniowym zestawieniu znalazła się jedna z naszych ulubionych orientalnych zup. Laksa to słodko- kwaśna zupa na bazie mleka kokosowego z dodatkiem kolendry, limonki i chilli. Może być podawana z krewetkami, kalmarami czy jak w tym przypadku z rybą, która jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia i wit.D. Taka pyszna, lekka i aromatyczna kolacja, to nasza propozycja na zakończenie dnia.
Zamawiam najlepiej oceniane posiłki!
Polecane

kwiecień 06, 2021
Wiosenne rabaty na catering dietetyczny od FitLab! W FitLab od lat dbamy o to, by nasi klienci czuli się zaopiekowani na każdym…
sierpień 22, 2022
Neurogastronomia – czyli jak zmysły kreują smak Nie od dziś wiadomo, że ‘jemy oczami’. Okazuje się, że nasza satysfakcja ze zjedzenia konkretnego…